REM: Nikada nismo primili nikakav zahtev iz Međunarodnog suda u Hagu 1

Povodom istupa Gordane Suše i dela medija, u kojima se tvrdi da je nezavisni regulator morao da reaguje povodom telefonskog uključenja Ratka Mladića u program Hepi TV, REM navodi da bi moglo da reaguje samo u slučaju u kojem se, u razgovoru sa bilo kojim optuženim, za bilo koji zločin, upotrebljava govor mržnje, poziva na zločin protiv čovečnosti ili ubijanje pripadnika drugih naroda.

Nakon današnje sednice Regulatorno telo za elektronske medije zamolilo je sve učesnike u javnom dijalogu, a pogotovo svoje bivše članove, da prestanu da se, kako navode paušalno i olako bave stvarima koje nedovoljno poznaju.

Savet REM-a naveo je da Član 30. Zakona o elektronskim medijima, na koji se Suša poziva ne može da se odnosi na Ratka Mladića, citirajući taj član.

„Regulator je u pogledu postojanja krivičnog dela, privrednog prestupa i prekršaja, kao i odgovornosti za njih, vezan za pravnosnažnu presudu suda kojom je optuženi oglašen krivim. Prema tome, ovaj član, bez obzira na činjenicu kada se primenjuje, kao i na to da li je odluku doneo naš ili međunarodni sud, nikako ne može da se odnosi na Ratka Mladića, iz prostog razloga što on nije pravosnažno osuđen, žalbeni postupak mu je u toku“, navodi Savet REM-a.

REM ističe da nikada nije primio nikakav zahtev iz Međunarodnog suda u Hagu kojim se traži bilo kakva zabrana kada je reč o medijskom tretmanu haških optuženika.

„Regulatorno telo za elektronske medije moglo bi da reaguje samo u slučaju u kojem se, u razgovoru sa bilo kojim optuženim, za bilo koji zločin, upotrebljava govor mržnje, poziva na zločin protiv čovečnosti ili ubijanje pripadnika drugih naroda. Kako “ljubi vas deda Ratko” nikako ne može da se podvede pod bilo šta slično, Regulatorno telo za elektronske medije nije imalo nikakvog zakonskog osnova da se meša u program Hepi televizije“, navodi REM.

REM još jednom apeluje na sve učesnike u javnom dijalogu da se dobro obaveste, pročitaju zakone i shvate suštinu postojanja i posla regulatora, pre nego što krenu da mu dele lekcije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.