Reporteri bez granica zatražili da se istraži napad na Dinka Gruhonjića 1Foto: BETAPHOTO/Dinko Gruhonjic/DS)

Nevladina organizacija „Reporteri bez granica“, koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se istraži incident u kome su na ulazu zgrade u Novom Sadu u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić ispisane poruke mržnje za koje se sumnja da su upućene njemu, saopšteno je danas.

Kako je saopšteno, iz te organizacije su naveli da je to primer „kako verbalni napadi mogu da prerastu u stvarne.

„Odgovornost je političara, a ne samo policije, da štite novinare – rečima i delima“, rekao je za Glas Amerike predstavnik te organizacije koji je zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan Pavol Salaj.

U noći između ponedeljka i utorka, u Novom Sadu, na ulazu u zgradu u kojoj živi novinar Gruhonjić, nepoznate osobe su ispisale grafite koji sadrže poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

Juče su prekrečeni ti uvredljivi grafiti.

Globalna inicijativa osudila napade na novinara Dinka Gruhonjića

Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala osudila je pretnje koje su upućene novinaru Dinku Gruhonjiću, saopšteno je danas.

Kako je navedeno u saopštenju, iz Inicijative su pozvali Vladu Srbije i lokalne vlasti u Novom Sadu da preduzmu konkretne mere koje bi osigurale novinarima da mogu „slobodno i sigurno da izveštavaju“.

Oni su dodali i da „civilno društvo, uključujući nezavisne novinare, igra ključnu ulogu u jačanju otpornosti na kriminalnu upravu i organizovani kriminal“, i da će da podrže napore organizacija civilnog društva koje se bave tim aktivnostima.

Vojvođanski kulturni klub osudio napad na Dinka Gruhonjića

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ osudio je danas napad na novinara Dinka Gruhonjića, kojem su neidentifikovane osobe na ulazu zgrade u kojoj živi ispisale grafite sa uvredljivim sadržajem.

Kako je saopšteno iz tog kluba, oni su podržali akciju Novosađana koji su juče prekrečili te ispisane grafite, jer su tako rekli „NE fašizmu“.

„Zahtevamo od nadležnih organa da hitno otkriju počinioce tog dela i privedu ih pravdi, a mislimo da to neće biti težak posao, s obzirom na to da Gruhonjić živi u gusto naseljenom delu grada, pa je lako pretpostaviti da ima očevidaca tog zlodela ili da su vandali zabeleženi na nekoj od sigurnosnih kamera“, izjavili su iz Vojvođanskog kulturnog kluba.

Oni su ukazali da ako policija ne nađe počinioce, potvrdiće se činjenica da iza tog napada stoji „naprednjačka vlast i ekstremističke grupe koje su pod njihovom kontrolom“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.