Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

U celoj zemlji „sutra“ će se, na najsvečaniji način usrdno, proslaviti rođendan Nj. V. kralja Petra II, piše Pravda na naslovnoj stranici.

Događaj koji se iščekivao tokom godine zauzeo je gotovo celu naslovnu stranu dnevnog lista Pravda, tog 6. septembra, pre tačno osamdeset godina. “Sutra” će kralj navršiti petnaest godina, što znači da Kraljevina Jugoslavija mora sačekati još tri godine ne bi li ovaj monarh primio vlast od Namesništva.

U tekstu se navodi da je mladom kraljeviću na prvom mestu škola, ali i da je vrstan sportista koji se vodi mišlju “u zdravom telu zdrav duh”.

Pravda piše i kako izgleda jedan radni dan jugoslovenskog kralja.

“On radi u odajama svoga Oca, čiji se veliki portret nalazi iznad njegove postelje. Odatle se pruža pogled na Dunav i Panonsku Niziju. Pošto doručkuje u 7 i 45, izlazi u malu šetnju. Kad se vrati počinju časovi. Ima tri časa popodne”, navodi se u tekstu.

Ko je najbogatiji čovek na svetu te 1938. godine čitaoci su mogli pročitati na stranicama dnevnog lista Pravde. U pitanju je japanski car, stodvadesetčetvrti sin neba, Hirohito.

„Nepokretnost i careva stoka vredi preko 1.600 miliona franaka. Akcije i druge hartije od vrednosti, bez akcija u velikim finansijskim i indsutrijskim preduzećima, naručito u ratnoj industriji, iznose šest milijardi franaka“, objašnjava se u Pravdi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Iako ne pompezno kao Pravda i dnevni list Vreme izvestio je o rođendanu jugoslovenskog monarha dajući mu takođe prostor na naslovnici tog izdanja ocenivši to kao „praznik Jugoslavije“. Međutim unutrašnje stranice pune su hvalospeva o kralju Petru Drugom. Čitaoci Vremena su takođe mogli da pročitaju koja su njegova interesovanja, ali i da je reka ljudi klicala kraljevo ime dan ranije u čast proslavi njegovog rođenja.

Da li se to sudbina poigrala pa i pre tačno osamdeset godina možemo pročitati na stranicama dnevne štampe da je tajfun pogodio Japan.

Tekst naslovljen sa „Tajfun – azijski orkan ponovo pustoši japanske obale“ dočarava Jugoslovenima prirodu te pojave, u čemu je razlika između hurakana i tajfuna, koliko dugo se kreće orkan i slično.

Na japanskom jeziku reč tajfun znači „veliki vetar“, a za sam narod tih ostrva predstavlja najstrašniju elemenatrnu nepogodu razorne snage, dodaje ovaj list.

U slučaju svetskog rata ne bi bilo dovoljno nafte, takođe je vest lista Vreme.

Na evropskom kontinentu postoji, pored država koje bi u slučaju svetskog rata verovatno ostale neutralne, kao što su Holandija, Švedska i Norveška, 12 velikih država koje bi svakako uzele učešća u ovom sukobu, piše ovaj list.

Te države uvoze oko 20 tona nafte koje im služe za mirnodopsku potrošnju, a ukoliko bi izbio rat svetskih razmera količina potrebne nafte i njenih derivata bila bi ogromna.

Francuski general Serinji objavio je članak u kome kaže da bi potrošnja dostigla 60 – 70 miliona tona goriva, a ukoliko bi u svetski sukob ušla i Amerika kao i Japan potrošnja bi skočila za 30 miliona. Ako je verovati njemu, piše Vreme, rezerve nafte koje “danas” postoje bile bi iscrpljene.

Zbog toga mnoge evropske države mobiliziju naftnu industriju, ali i podižu nivo postrojenja naftne proizvodnje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.