Foto: FoNet/ Nenad Đoković

Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas kaže za Danas da odgovor i ne očekuje.

– Ali smo jasno napisali da ćemo u tom slučaju Bujoševića i Nenada LJ. Stefanovića tretirati i sada i u budućnosti kao saučesnike u prebijanju opozicionih lidera i fašizaciji Srbije. Dakle, isto kao što tretiramo Pink, Informer, Hepi, Srpski telegraf, Alo… – naglašava Đilas. Dodaje da između RTS-a i Pinka nema razlike, sem što se na javnom servisu ne čitaju otvorena pisma Željka Mitrovića.

– I ne zovu Vesića i Vučićevića u Jutarnji program. Zovu samo Vesića, mada i nije neka razlika – kaže Đilas.

Podsetimo, Savez za Srbiju uputio je pismo generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću, kao i glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa javnog servisa Nenadu LJ. Stefanoviću, povodom gostovanja predsednika Aleksandra Vučića u emisiji Oko. U njemu se navodi da je tom prilikom više od 1.500.000 građana u devedeset minuta čulo niz neistina i laži o liderima opozicije i članovima Saveza za Srbiju.

– I do sada je Aleksandar Vučić na konferencijama za novinare koje je RTS uživo prenosio, govoreći o opoziciji koristio izraze „ološ, bednici, tajkuni, kriminalci, pljačkaši“. Ovog puta je otišao dalje, pa je za smrt Ranka Panića, odnosno za dugo trajanje istrage optužio i neke od nas. Kako još treba da nas okleveta Aleksandar Vučić, šta još treba da slaže o nama da bi nekoga od nas RTS u skladu sa pravilima novinarske profesije pozvao i omogućio nam da odgovorimo – piše u pismu. SZS od čelnika RTS traži da one koje je Aleksandar Vučić pominjao, pozovu u emisiju Oko, kako bi im omogućili da na iznesene laži odgovore.

Novinarka Antonela Riha kaže za Danas da ne samo da je neobično, već je i neprofesionalno da RTS do sada nije pozvao političare koje je predsednik Vučić optužio.

– Ta priča je od strane RTS ostala nedovršena, jer imamo samo jednu stranu koja je iznela niz potpuno neosnovanih optužbi. Neprofesionalno je da javni servis u svom informativnom programu nema sve relevantne političke opcije, već isključivo samo vladajuću stranu – ističe Riha. Prema njenim rečima, informativni program RTS-a je na dnu svakog profesionalizma kada govorimo o izveštavanju građana o tome šta se događa u politici i kada govorimo o najvažnijim političkim i društvenim temama.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić smatra da RTS neće pozvati predstavnike opozicije niti im dati prostor da odgovore na Vučićeve optužbe.

– Vučič je TV duele u kojima bi gostovao ograničio na parlamentarce. Znači, ne dolaze u obzir Jeremić, Đilas i Tadić. Informativni program javnog servisa je najgori u istoriji srpske televizije. To nije program, to je staljinistički Agitprop pomešan sa gebelsovskom propagandom – naglasio je Gajić za Danas.

Podsetimo, Vučić je gostujući na RTS u emisiji Oko u ponedeljak uveče rekao da će doći na televizijski duel, ukoliko RTS pozove parlamentarnu opoziciju, šefove opozicionih klubova u parlamentu – svu desetoricu, i pod uslovom da se svi odazovu.

Bujošević bez odgovora

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević juče nije odgovorio na pitanje Danasa da li će javni servis pozvati predstavnike opozicije u emisiju Oko, kako bi im bilo omogućeno da odgovore na optužbe predsednika Aleksandra Vučića.