Foto: EPA-EFE/CNSA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Istraživačka lunarna sonda Chang’e-4, lansirana sa Zemlje 8. decembra, sigurno je sletela 3. januara na skrivenu stranu Meseca, što je prvo blago spuštanje na tu hemisferu koja je Zemlji nevidljiva, piše Al Jazeera.

Maleni robot Yutu-2 (Zec od žada 2) napustio je modul i zaputio se u istraživanje Mesečeve površine kako bi je analizirao, a zatim je fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang’e-4 snimio fotografiju koju je u petak objavila Kineska svemirska agencija- CNSA.

Na panoramskoj fotografiji mogu se videti siva Mesečeva površina, deo sonde, maleni robota i tragovi njegovih točkova na površini.

„Naučnici su obavili prvu analizu topografije Mesečeve površine oko mesta spuštanja na osnovu fotografije“, objavila je CNSA.

Sonda Chang’e-4, Zec od žada 2 i satelit Queqiao zadužen za slanje informacija na Zemlju „u stabilnom su stanju i svi se programi odvijaju prema planu“, saopšteno je.

Robot težak 140 kilograma u četvrtak je ponovo bio aktivan, nakon što je nekoliko dana bio stavljen u stanje mirovanja, kako bi se izbegle krajnje niske temperature na Mesečevoj površini.

Kini je ovo drugi put da na Mesec šalje robota istraživača, nakon Zeca od žada poslatog 2013. godine.

Povezani tekstovi