Samo nekoliko privatnih domova primalo starije sa liste čekanja 1Ove godine sporazum sa državom potpisalo 25 privatnih domova Ilustracija: Pixabay/ dassel

Iako je država, tačnije Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ove godine ponudilo partnerstvo privatnim domovima za smeštaj starijih lica, uz subvencionisanje, broj privatnika koji je potpisao okvirni sporazum manji je nego prošle godine.

Naime, kako smo saznali od prošlogodišnjih 41, sada je njih 25 ušlo u partnerstvo, ali samo nekoliko njih je primalo korisnike. Domovi koji su potpisali sporazum su iz Beograda, Bačke Palanke, Melenaca, Bora, Knjaževca, Niša (Gadžin Han), Kladova, Mladenovca, Kačulica, Šida, Priboja i Valjeva.

„U prvoj godini je bilo problema u plaćanju obaveza ministarstva jer nije dobro ispraćena procedura dokumentacije pa su centri korisnike slali na smeštaj pre potpisivanja ugovora od strane ministarstva, što je dovelo do nejednakog obračunavanja perioda boravka u domu. Srećom, država je i tu pokazala razumevanje pa je rešenjem Vlade 13. septembra naloženo da se izmire svi dani provedeni u domu svakog korisnika. Ovih dana će ta plaćanje biti izvršena“, kaže za Danas predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih Radoslav Milovanović. Dodaje da su u novom sporazumu procedure korigovane, te veruje da više neće biti propusta i da će plaćanja biti redovna.

Milovanović takođe navodi da stariji nisu dovoljno informisani da imaju mogućnost da ukoliko se ne smeste u državne domove, mogu izabrati neki od privatnih domova koji nudi svoje usluge po okvirnom sporazumu.

„Neki centri za socijalni rad nisu dovoljno informisani i dovoljno angažovani da licitiraju ovu uslugu pa zahteva nema iako smo svi svesni da potrebe ima. Lista čekanja postoji za državne domove, ali se pretpostavlja da je mnogo veći broj onih koje se nisu obratili lokalnom centru za socijalni rad jer se zna da mesta u državnim nema. Realno postoji predrasuda kod naših ljudi za smeštajem u dom, pogotovu u privatni, ali to ne sme da bude razlog da zahteva bude jako malo“, ističe Milovanović.

Očekuje da se svi iz sistema socijalne zaštite uključe u ovaj „projekat“ koji je Ministarstvo u saradnji sa Udruženjem privatnih domova započelo, jer smo jedina zemlja u regionu koja je tako nešto sprovela u delo.

„Država time dokazuje svoju socijalnu svest i empatiju prema našoj najstarijoj populaciji prema kojoj se svi moramo odgovorno i humano odnositi. Mnogo starih žive sami u jako lošim uslovima, nisu kadri da se samostalno obrate za pomoć pa se svi moramo angažovati i za svoje rođake, prijatelje, komšije obratiti centrima koji mogu da ih smeste bez obzira na visinu penzije određene osobe jer država doplaćuje sve do punog iznosa ugovorene cene smeštaja. Niko ne mora da bude beskućnik, na ulici, bez krova nad glavom, bez osnovnih sredstava za život“, smatra Milovanović. On je izrazio nadu da će u narednim godinama više privatnih domova biti zainteresovano da ponudi svoje kapacitete.

Cene smeštaja

Prema okvirnom sporazumu o subvencionisanom smeštaju za 2019. godinu, cena smeštaja je za korisnike I stepena podrške je 44.469 dinara mesečno; za korisnike II stepena podrške 40.440, za korisnike III stepena podrške 37.140 i za korisnike IV stepena podrške 34.830 dinara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.