Danas saznaje: Zatvoren privatni dom za stara lica u Malom Mokrom Lugu gde su u požaru stradale dve osobe 1Foto: Shutterstock/lunopark

Privatni dom za smeštaj starijih lica „Milidom lux“ u Malom Mokrom Lugu, u kom su dva korisnika izgubila život u požaru je zatvoren, saznaje Danas.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja navode da su nakon požara postupili u sladu sa svojim nadležnostima, da je izvršen vanredni inspekcijski nadzor kojim je utvrđen niz nepravilnosti u radu doma, zbog čega je licenca ovom domu suspendovana, što faktički znači zatvaranje.

– Od momenta izdavanja licence za rad do momenta dešavanja nesreće, značajno je izmenjen broj zaposlenih neophodnih za pravilan rad ustanove ovog tipa, o čemu nadležno Ministarstvo nije obaveštavano u skladu sa propisima, s toga je licenca za rad Doma „Milidom Lux“ suspendovana – naglašavaju za Danas u ovom ministarstvu. Licencom je, kako navode, bilo predviđeno 19 zaposlenih, a zatečeno je četiri zaposlena i jedan stručni radnik po ugovoru o dopunskom radu na 30 odsto.

U trenutku nesreće 13. decembra, prema navodima iz ministarstva, u domu je boravilo 74 korisnika. Podsetimo, dve osobe su stradale, petoro povređenih je iste večeri prebačeno na VMA. Na upravi doma ostalo je da zbrinu korisnike po drugim domovima.

Kako saznajemo, istraga je i dalje u toku, a MUP utvrđuje činjenično stanje ovog nemilog događaja.

– Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je pored svih pomenutih aktivnosti formirao Radnu grupu za analizu slučaja, kao i Radnu grupu za ispitivanje licenciranja. Imajući u vidu složenost i komleksnost materije za obradu Radih grupa, rad je u toku – dodaju iz ministarstva.

Još uvek se ne zna da li će biti pooštreni kriterijumi za dodelu licenci domovima za smeštaj i negu starijih lica, od kojih su često mnogi od njih i nepokretni i dementni i zavise isključivo od tuđe nege i pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari