Oglasilo se Ministarstvo za Danas posle požara u domu u kome su stradale dve osobe 1Foto: N. Kovačević (arhiva)

Nakon požara, koji se dogodio sinoć u domu za smeštaj starijih lica „Milidom Lux“  u Malom Mokrom Lugu, u kome su život izgubile dve osobe a pet povređeno, oglasilo se resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Navode da su postupili u skladu sa svojim nadležnostima i da je istraga u toku.

Uzrok požara još nije poznat, a ovaj slučaj, kako saznajemo, pokrenuo je i ispitivanje licenciranja domova.

– Izvršen je vanredni inspekcijski nadzor na terenu, a u toku je kancelarijski nadzor nad radom ustanove u kojoj se dogodio požar. U trenutku nesreće, u objektu je na smeštaju boravilo 74 korisnika. Dom poseduje licencu za rad. Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrđuje činjenično stanje povodom nemilog događaja – naveli su za Danas iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministar za rad Nikola Selaković je, kako dodaju, formirao dve Radne grupe, jedna koja će izvršiti analizu slučaja, a druga koja će se baviti ispitivanjem licenciranja.

O ovoj nesreći zaposleni u domu „Milidom Lux“ danas nisu želeli da govore, rekavši nam da „da nisu zainteresovani“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je u gašenju požara, koji je u potpunosti zahvatio jednu sobu na trećem spratu, učestvovalo 27 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Zvezdara i Voždovac. Kako su naveli, pretragom mesta pronađeno je jedno smrtno stradalo lice, dok je drugo pronađeno lice predato ekipama Hitne pomoći, nakon čega je preminulo.

Nezvanično saznajemo da je prva pronađena osoba stradala jer se nagutala dima, a druga od posledica vatre.

Požar uzeo i živote

Mediji prenose da su živote izgubili I. M. (82) koja je preminula u domu i P.D. (92) koja  je preminula na putu za bolnicu.

Oglasilo se Ministarstvo za Danas posle požara u domu u kome su stradale dve osobe 2
Foto: B. Cvejić

Pet povređenih koji su sinoć oko 19.30 časova smešteni na Vojno-medicinsku akademiju od jutros su u stabilnom stanju, što je potvrdio za RTS pukovnik dr Toplica Lepić.

“Oni su bili izloženi udisanju gasova i bili su u relativno teškom stanju zbog poremećaja disanja. Jedna pacijentkinja je bila intubirana, kasnije je uz terapiju stanje stabilizovano“, naveo je dr Lepić.

Prema rečima komandanta Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd Dragana Mikovića poziv vatrogascima stigao je u 19.02.

– Po stizanju na lice mesta, za sedam minuta požar je lokalizovan i sprečeno je širenje na ostale prostorije. Naše ekipe su evakuisale 73 korisnika doma i osmoro zaposlenih, svi su evakuisani na bezbedno mesto i dalju brigu o njima su preuzele ekipe hitne pomoći i zaposleni iz doma. Uzrok požara mi ne znamo, rade specijalističke ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova – naveo je Miković za RTS i dodao da su vatrogasci ostali na licu mesta do 22.30 časova.

Inače, dom za smeštaj starijih lica u kome se požar dogodio nalazi se u Partizanskoj ulici 34, u Malom Mokrom Lugu, i važi za jedan od skupljih privatnih domova.

Najpre je imao petogodišnju licencu, koju mu je izdao bivši ministar Zoran Đorđević a koja je važila do 3. marta ove godine.

Uvidom u spisak licenciranih domova koji se nalazi na sajtu Ministarstva, primećujemo da se kao vlasnk ovog doma pominjao prvo Zoran Marković, a kapacitet je bio 31 korisnik. U međuvremenu, objekat je proširen da može da primi 95 korisnika a vlasnik postaje Milanka Sibinović, koja nam se danas nije javila na telefon.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih objašnjava za Danas da “Milidom Lux” nije član njihovog udruženja, ali naglašava da nije ništa sporno što se kod privatnih domova menja vlasnik.

– Domovi za smeštaj starijih lica mogu da se prodaju kao što se prodaju bilo koji drugi biznisi i firme, nepokretnosti, jer zakon to omogućava. Isfinasirali su izgradnju objekta u istom dvorištu, pripojili ga postojećem i legalno i legitimno proširili kapacitete. Predali zahtev za produženje licence i u avgustu ove godine su dobili. Sigurno imaju sprovedeno sve prema Pavilniku o licenciranju i bližim uslovima, jer ne bi mogli da dobiju licencu da nisu ispunili obaveze prema Zakonu o protivpožarnoj zaštiti, a to je i dobijanje saglasnosti na projektnu dokumentaciju i na izvedene radove prema projektu. Ovaj požar sigurno je bio nesrećan slućaj, nije to nikakva sistemska greška – navodi naš sagovornik.

On dodaje da bi verovatno bilo mnogo više žrtava da nisu sprovedene sve mere i da vatrogasci nisu brzo reagovali i evakuisali ljude.

– Požari se, nažalost, dešavaju i u kućnim uslovima, ali i u drugim delatnostima, javnim objektima, bolnicama, vojnim magacinima gde su bezbednosne šeme još ozbiljnije. Koliko imate sada slučajeva da se zapali mobilni telefon, punjač, da eksplodira televizor, laptop. Puno je stvari koje su lakozapaljive, a vatra je čudo. Ipak, moram da kažem da u više od 300 domova u Srbiji ovakve situacije se jako retko dešavaju. Ranije smo imali nesreće o kojima su mediji pisali, ali su to bili nelegalni domovi bez licence – podseća Milovanović.

I predsednica Gerontološkog društva Srbije Nataša Todorović smatra da je požar u Malom Mokrom Lugu svakako tragedija, ali da treba sačekati šta će istraga pokazati.

– U svakom slučaju za svaki licencirani dom postoje procedure i funkcionalni i strukturalni standardi. Ovi standardi uključuju i bezbednosz korisnika domova. Tako da svaki dom mora da zadovolji tražene standarde da bi dobio licencu. Kada se desi bilo kakav incident, u ovom slučaju požar nadležno ministarstvo postupa po službenoj dužnosti i vrši se inspekcija rada i potencijalnih propusta. U javnosti su se pojavile različite inforamcije o uzroku požara, ali potrebno je sačekati da se utvrde sve činjenice kako je došlo do toga – zaključuje Todorović.

Mesto u domu do 1.200 evra mesečno

Cena smeštaja u domu “Milidom Lux”, prema podacima sa njohovog sajta, kreće se od 550 do 1.200 evra mesečno. Najniža je za pokretne korisnike, dok polupokretni plaćaju 600 evra, nepokretni dementni od 600 do 800, jednokrevetne sobe u ovom domu koštaju 800 evra, a apartmani od 1.000 do 1.200.

Ministri obišli teren, ali i VMA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić i predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić sinoć su posetili dom u kome se desila nesreća, kao i VMA gde su pacijenti smešteni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari