Slike- arhiva Muzeja Ponišavlja Pirot

Pošte Srbije emitovaće poštansku marku na kojoj se nalazi motiv pirotskog ćilima sa kraja 19. veka, tačnije šara “poslužavnik”.  Osim poštanske marke, ovaj motiv naći će se i na šalterskom tabaku i koverti. 

Ideja nje da se ‘’tkanje’’ doplomatskih odnosa Srbije i Turske najlepšte može prikazati putem nacionalnih etno motiva.

Šara je u potpunosti prilagođena predstojećoj poseti pa kolorit asocira na boje zastave obe zemlje, Srbije i Turske. Ponavljanjem elemenata šare simbolizuje kontinuitet u diplomatskim odnosima dve zemlje.

Godine 1879. Кnežina Srbija i Turska zvanično su uspostavile diplomatske odnose. Još je knez Miloš dvadesetih godina 19. veka  opštio sa Portom preko deputacija, a sticanjem autonomije Srbija dobija pravo da šalje predstavnika (kapućehaja) u Carigrad.

U novom veku odnosi su ponovo na uzlaznoj putanji i postaju sve bolji i uspešniji na političkom, privrednom, ekonomskom i kulturnom nivou.

Prilikom izrade poštanskih marki stručnu saradnju pružili su  mr Dragoš Petrović, istoričar Arhiva Jugoslavije iz Beograda i Tatijana Кaranović, kustos Muzej Ponišavlja u Pirotu. Umetničku obrada marke uradila je Nadežda Skočajić, akademski grafičar, navodi se u saopštenju pirotskog Muzeja.

Povezani tekstovi