Prvi festival ćilima u Pirotu traje do 27. avgusta: Zaštićeno 95 šara i 125 detalja 1Foto: Z. Panić

Dečijom radionicom pod nazivom „Moj ćilim“ u Galeriji „Čedomir Krstić“ počeo je Prvi festival ćilima u Pirotu koji traje do 27. avgusta i ima za cilj da se ovaj čuveni pirotski brend sačuva od zaborava.

U prostorijama Galerije u toku dana osam ćilimarki radi ćilim a organizovana je i radionica za decu.

– Pre podne su za razbojem četiri i po podne još četiri žene. To je još jedan pokušaj da se sačuva ovaj zanat i ova mini škola tkanja ima upravo to za cilj. Ima zainteresovanih žena za tkanje, ali tek desetak žena ćilimarki je u gradu. Tanka je nit da se sve to prekine i zato je dobar ovaj Festival da se izrada ćilima sačuva, kaže jedna od ćilimarki Slavica Ćirić.

Akademski grafičar Vladimir Dončev vodi radionicu koju pohađa 11 srednjoškolaca.

– Oni crtaju motive ćilima sa ornamentima koji su delovi ćilima ili ceo ćilim. Ideja je da se uz pomoć ornamentata koji su u vidu šablona naprave novi ornamenti i nove šare, rekao jhe Dončev.

Prvi festival ćilima u Pirotu traje do 27. avgusta: Zaštićeno 95 šara i 125 detalja 2
Foto: Z. Panić

Direktorka Galerije „Čedomir Krstić“ Radmila Vlatković je zadovoljna što je Festival organizovan i da je to trebalo da se organizuje još mnogo ranije.

– Pirotski ćilim od 2002. godine ima oznaku geografskog porekla. Zaštićeno je 95 šara i 125 detalja.

Festival treba da nam ukaže kako raditi dalje. Treba otvoriti školu tkanja i raditri na očuvanju ćilima po kome je Pirot poznat i van granica zemljhe. Nekada je u gradu bilo i oko hiljadu tkanja a sada tek desetak pokušava da ćilim otrgne od zaborava i to je nedovoljno. U Tehničkoj školi iskusne ćilimarke tkaju 30 kvadrata ćilima za Hilandar. Radiće se i replike ćilimova iz zbirke Muzeja Ponišavlja, rekla je Vlatkovićeva.

Prvi festival ćilima u Pirotu traje do 27. avgusta: Zaštićeno 95 šara i 125 detalja 3
Foto: Z. Panić

Centralno veče planirano je za 27.avgust u dvorištu Istorijskoig arhiva kada će biti otvorena izložba reprezentativnih i originalnih primeraka ćilima iz fonda Muzeja Ponišavlja. Tom prilikom biće i modna revija Silvane Tošić, čije odevne predmete krase motivi ćilima a nastupiće i Etno grupa Doma kulture.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić kaže da se u narednom periodu planira izrada replike pirotskih ćilima iz zbirke Muzeja u cilju turističke promocije ovog pirotskog brenda.

-Svrha ove manifestacije je promocija ćilimarstva, kulturne baštine, promocija onoga po čemu je Pirot poznat ne samo u Srbiji već i u svetu, rekao je Colić, dodajući da je ideja da se izgradi Muzej pirotskog ćilima.

Pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović veruje da će festival postati tradicionalan.

-Na molbu Hilandara počela je izrada ćilimova koji će se naći u trpezi. Rok za izradu je sedam meseci-rekla je Golubovićeva.

U organizaciju Prvog festivala ćilima uključeni su Dom kulture Pirot, Istorijski arhiv, Turistička organizacija Pirot, Galerija „Čedomir Krstić“ i Muzej Ponišavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari