Savet Novosadskog univerziteta izabrao Dejana Madića za novog rektora 1Univerzitet u Novom Sadu Foto: uns.ac.rs

Saga o izboru novog rektora Univerziteta u Novom Sadu konačno je završena i u fotelju prvog čoveka NU sešće dr Dejan Madić, profesor sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu. Za njega je glasalo 18, a za dr Sanju Podunavac Kuzmanović 12 članova Saveta UNS.

Do (ne)očekivanog ishoda došlo je posle sednice Senata NU (dekani i direktori instituta) na kojoj je većinu glasova tog tela (15 prema11) dobila profesorka Podunavac Kuzmanović.

Dso obrta je došlo pošto je prethodno Skupština Vojvodine kao osnivač NU naprasno pre isteka mandata zamenila šest od devet svojih predstavnika u Savetu UNS, izabravši u to telo i Balinta Pastora, funkcionera SVM i sina Ištvana Pastora, predsednika pokrajinskog parlamenta i SVM-a.

Uz predsdtavnike osnivača, još ranije se navodilo da će za Madića glasati i svih šest studentskih predstavnika, koje je vlast ubedila da glasaju po nalogu SNS.

Prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović da je podrška 16 veća fakulteta i instituta, kao i tri nacionalna saveta za kanidaturu za rektora priznanje za njen dosadašnji rad. A na pitanje kako objašnjava obrt, jer se očekivalo da će, s obzirom na takvu podršku, dobiti više glasova članova Saveta, ona kaže:

„Život je takav, obrti su mogući. Zašto se Savet nije većinski odlučio za mene ne bih mogla da komentarišem“.
Novoizabrani rektor prof. dr Dejan Madić, za koga se smatralo da uživa podršku gradonačelnika Miloša Vučevića i vrha SNS, nasuprot protivkandidatkinji iza koje je stao pokrajinski premijer Igor Mirović i pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje Zoran Milošević, kaže da nije član nijedne stranke i ovako tumači rezultate glasanja.

„ To mi nije nenormalno. U Senatu su direktori instituta i dekani fakulteta, a u Savetu su bili još i predstavnici studenata i iz redova osnivača. Uglavnom, pozivam na mir i da se radi, studenti zaslužuju najbolje odnose“.

Tako se završila bitka između dve struje unutar SNS u koju se uključilo i Ministarstvo prosvete i Republička prosvetna inspekcija, a dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević ocenio je da je time grubo narušena autonomija Univerziteta u Novom Sadu, ali i Pokrajine Vojvodine.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Savet Novosadskog univerziteta izabrao Dejana Madića za novog rektora”

  1. Jedino očigledno ovde je da za izbor u rektora ipak nije dovoljno biti animir dama pokrajinskom sekretaru za nauku i visoko obrazovanje.

  2. Zašto u podnaslovu „očekivano“ ili „neočekivano“? Za Savet se kvalifikovalo dvoje kandidata i Savet je birao. Prethodni koraci su samo eliminatorne prirode.

  3. Treba lagati i plagirati i priznati Kosovo kao što radi novoizabrani rektor. Bruka za sve, i za UNS i za zemlju i za akademiju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.