Foto: Vojska Srbije

Radić (1976) i Savić (1975) su 1998. godine tek završili Vojnu akadamiju i bili su pripadnici 31. bataljona VOJN iz Kraljeva, a poginuli su prilikom izvršenja borbenog zadatka, kada je raketa iz aviona NATO pogodila radarsku kabinu u kojoj su se nalazili.

Obeležavanju godišnjice njihove pogibije prisustvovali su, pored članova porodica i predstavnkia 126. brigade, i funkcioneri opštine Valjevo.

Na mestu stradanja podignut je spomenik, kao i mala crkva u znak sećanja na Radića i Savičića, i ispred nje je služen i parastos.

Zamenik komandanta 126. brigade VOJN pukovnik Dragan Radovanović poručio je da stradanje dvojice potporučnika, koji su posthummno unapređeni u poručnike, ne treba nikad da se zaboravi, kao ni svi podvizi njihovih saboraca.

Oni su samo radili svoj posao. Imali su samo tu nesreću da časno i perfektno, onako kako je srpski vojnik oduvek radio, brane svoju zemlju, rekao je Radovanović.

On je poručlio da svi ppripadnici 126. brigade VOJN, dokle god ona postoji, neće dozvoliti da se Radić (rođen 1976. godne u Kninu) i Savičić (rođen 1975. u Beogradu) zaborave.

Bar toliko smo im dužni. Svima nama neka ovo bude put kako se zemlja brani i čuva čast i dostojanstvo, naglasio je Radovanović.

Na vrhu Maljena je, pored spomenika dvojici stradalih oficira, podignuta i crkvica u znak sećanja na njih, ispred koje su tri sveštenika održala liturgiju.