Foto: Unija sindikata prosvetnih radnika

Nakon što je Ministarstvo prosvete saopštilo da je 70 odsto primedbi sindikata obrazovanja, danas se oglasila Unija sindikata prosvetnih radnika tvrdnjom da se “većina sindikata se nije složila da svetlost dana ugleda Zakon o zaposlenima u javnim službama, istakavši, po ko zna koji put, da je on pogrešan, protivustavni i diskriminišući”.

U Uniji kažu da je na to ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao:“ Vi se ne slažete i na to imate pravo, mi ćemo ovakav Zakon doneti i na to imamo pravo“. Unija smatra da su se na sastanku desile najmanje dve loše stvari – jedna je, kako kažu, pokušaj Ministarstva prosvete da umanji nezadovoljstvo sindikata, a druga urušena institucija socijalnog dijaloga.

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević navode sindikata ocenjuje kao netačne, napominjući da su dobili garancije za sve što smatraju bitnim, poput otpremnina, nagrada…i da se on lično založio da se zaposlenima i ubuduće isplaćuje naknada za prevoz. On ističe da ovaj zakon u mnogo čemu nije shvaćen kako treba i da je njegova dobra strana što će šifre delatnosti biti usaglašene sa katalogom zanimanja.