Održan pomen medicinarima preminulim od kovida ispred Vlade Srbije (FOTO, VIDEO) 1Foto: Siniša Obrenić

Sindikat lekara i farmaceuta organizovao je danas skup i pomen kolegama koje su izgubile živote usled epidemije korona virusa.

Članovi tog Sindikata su ispred Vlade Srbije čitali imena 105 preminulih zdravstvenih radnika tokom pandemije, a pročitani su i zahtevi koji bi trebalo da unaprede položaj porodica preminulih lekara kao i da obezbede bolje uslove za rad onima koji nastavljaju borbu protiv kovida-19 u crvenim zonama, prenosi portal NovaS.

Gorica Đokić iz Glavnog odbora Sindikata čitala je imena preminulih lekara koje je trajalo duže od 10 minuta.

Među okupljenima su bile i porodice stradalih medicinskih sestara, a podršku skupu pružili su i inicijativa Ne davimo Beograd, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, karikaturista Dušan Petričić i član pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Nakon pročitanih imena preminulih, usledio je minut ćutanja, pa aplauz.

Predsednik sindikata Rade Panić pozvao je da se „nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna“.

„Ovakvu tragediju nemamo nigde u okruženju, a mislim nigde ni u svetu“, rekao je Panić.


Aplauzom je propraćeno čitanje zahteva i ideja o nacionalnim penzijana za porodice preminulih.

Zahtevi Sindikata lekara i farmaceuta su dodela nacionalne mesečne nadoknade porodicama preminulih zdravstvenih radnika, kao i striktno poštovanje zakona, pravilnika i drugih propisa o upućivanju radnika u kovid 19 jedinice – smene koje nisu duže od šest sati, obavezno smenjivanje lekara na najviše mesec dana rada u kovid-19 jedinicama, frekventna testiranja zdravstvenih radnika.

„Hitna dopuna propisa i klasifikovanje oboljevanja od kovida-19 profesionalnom bolešću zdravstvenih radnika i primanje medicinskih radnika zaposlenih za vreme epidemije korona virusa u stalni radni odnos i zapošljavanje svih medicinskih radnika iz baze Nacionalne službe za zapošljavanje u stalni radni odnos“, neki su od zahteva Sindikata.

Održan pomen medicinarima preminulim od kovida ispred Vlade Srbije (FOTO, VIDEO) 2

Traži se i da taj sindikat bude prepoznat kao ravnopravni pregovarač u Ministarstvu zdravlja Srbije i da mu bude omogućeno učestvovanje u predlaganju i donošenju odluka koje se tiču zdravstvene delatnosti.

„Formiranje radnog tela pri Ministarstvu zdravlja koje bi se bavilo utvrđivanjem uzroka i razloga velike smrtnosti među lekarima i zdravstvenim radnicima, a u kome bi učestvovali i predstavnici sindikata“, poslednji je u nizu zahteva.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Održan pomen medicinarima preminulim od kovida ispred Vlade Srbije (FOTO, VIDEO)”

 1. Zaustavite saobraćaj,
  zaustavite sve,
  neka stane sve danas,
  i stanimo mirno za naše lekare, medicinske sestre, tehničare, servirke, higijeničarke,…,
  Oprostite nam što vas nismo zaštitili iscrpljene i posvećene.
  Slava im i HVALA.

 2. Bravo, drage kolege, na dostojanstven način ste se oprostili od umrih heroja lekara i medicinskih sestara. U potpunosti podržavan vaše zahteve. To od nas traže umrle kolege i koleginice. Nema veće žrtve, nego kad svesno dovesdeš sebe u situciju da žertvuješ svoj život ne bi li spasao drugoga. SVI, I ŽIVI I UMRLI, SU HEROJI, a umrli i svesni MUČENICI. Žao mi je što zbog duboke starosti nisam bio fizički sa vama.
  Posebno sam ogorčen da su umrli heroji dobili od države u zank zahvalnosti MEDALJE, dok su kojekakvi zabavljači, pa makar bili i umetnički, odlikovani ORDENJEM. Ovo državnoj kancelariji za ordenje nije smelo da se dogodi, a predsedniku zamerka što nije blagovremeno uočio ovu birokratsku nepravdu prema umrlima. Naam se dsa će to biti na neki pogodan način ispravljeno. Svi oni su zaslužili da budu narodni heroji i da njihove porodice, pored ispunjenja svih iznetih zahtva, prime u njihovo ime ordene Karađorđeve zvezde ili ili Ordene za hrabrost. o je moralni čin, neće ih on vrstiti, ali je deo duga države premq njima i njihovim porodicama..

 3. Pa jeste bio i skup i pomen ali i Protest. Sta se to stidite reporteri Danasa ? U cije to ime krijete?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.