Sinod SPC i Savet PBF ignorišu rektorku 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Niko ne zna kad će se sastati Savet PBF, čija velika većina članova iz redova Nastavno-naučnog veća nije regularno izabrana. Dok se na PBF ne zna u kom sastavu će Savet odlučivati o novom dekanu, rektorka UB Ivanka Popović najavljuje za Danas da će Univerzitet istrajati na legalnosti rada najviše obrazovne ustanove SPC koja je na UB vraćena 2004. godine.

– Na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, član 64, organ poslovođenja, odnosno rektor, dužan je da pisanim putem upozori dekana i savet fakulteta na postupanje i odluke suprotne Zakonu o visokom obrazovanju ili Statutu Univerziteta. Uprava i organi Univerziteta u Beogradu će istrajati na uspostavljanju legalnog rada svake svoje članice, tako i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta – kaže Ivanka Popović.

Ona je najpre 12. novembra uoči NNV, na kojoj se pod pritiskom Svetog arhijerejskog sinoda SPC sa mesta dekana povukao episkop Ignatije (Midić) upozorila upravu PBF o mogućoj nelegalnosti Saveta, što je posle razmatranja izveštaja sa izborne sednice ovog upravljačkog tela potvrdila 5. decembra zvaničnim dopisom.

Ivanka Popović ne želi da ulazi u u detalje da li Savet PBF, u kome 14 od 27 glasova imaju predstavnici Vlade Srbije, studenata PBF i navodno sada dva legitimno izabrana člana iz redova fakulteta, može da donosi legalne odluke i potvrdi izbor novog dekana. Takođe ne želi da se izjašnjava o uzrocima ovog prvog javnog neslaganja UB i dela SPC, koji predstavlja aktuelni Sinod.

Na PBF nezvanično kažu da je tajno glasanje za đakona Rankovića koji je dobio 22 glasa pakazalo da je Sinod sakupio većinu u NNV Bogoslovskog fakulteta i da sa novootkrivenim još jednim, pored jednog legitimnog člana u Savetu, može da upravlja ovom visokoškolskom ustanovom preko članova koje imenuju Vlada Srbije i studenti.

Zanimljivo je da se najpre tvrdilo da je od 15 predstavnika NNV u Savetu samo vanredni profesor engleskog jezika Ivana Knežević legalno izabrana.

Onda se uoči izbora novog dekana, koje se poklopilo sa imenovanjem vladinih predstavnika, ispostavilo da je u drugom krugu glasanja za Savet pre više od godinu dana potrebnu većinu dobio i docent na Katedri za liturgiku – Srboljub Ubiparipović, samo što to, navodno nije ušlo u zapisnik, spekuliše se u crkvenim izvorima.

Za sad se ne vidi da li će Savet, na čijem je čelu i kako će i dalje formalno (ne)legalni predsednik mitropolit Porfirije upravljati preko ove nategnute većine ili će sve u svoje ruke uzeti mitropolitov duhovni otac vladika bački Irinej (Bulović).

Iako stižu signali da ovaj polunelegalni Savet osporava poteze Rektorata UB, to ne isključuje u potpunosti mogućnost da će se ipak ići na neko „izmirenje“ i izbor legalnih članova Saveta, jer je na izborima za novog dekana Sinod pokazao da situaciju drži pod kontrolom.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.