Škole u štrajku od 24. septembra 1Foto: Vesna Andrić

U međuvremenu, u školama će biti održan i ranije zakazan štrajk u sredu 19. septembra, potvrđeno je Danasu u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikatu radnika u prosveti Srbije i Sindikatu obrazovanja Srbije. Prosvetari ne odustaju od zahteva da svi zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme budu u 9-1 platnoj grupi.

Komentarišući predlog Ministarstva prosvete da se u toj grupi, sem nastavnika koji rade u otežanim uslovima i koji imaju zvanje, nađu i razredne starešine, Tomislav Živanović, predsednik GSPRS „Nezavisnost“, kaže da za državu nije veliki trošak da u 9-1 platnoj grupi budu svi nastavnici. Za to je potrebno svega jedan do 1,5 odsto prosvetnog budžeta, napominje Živanović i dodaje da se država verovatno plaši nekog budućeg povećanja ako sve zaposlene u prosveti sa sedmim stepenom stručnosti svrsta u 9-1 grupu.

Slobodan Brajkovć, predsednik SRPS-a, kaže da nema ništa protiv da se prosvetari odreknu dela najavljenog povećanja plata, u korist startne pozicije u devetoj platnoj grupi i prvom platnom razredu.

– Neka povećanje umesto 10, bude osam odsto, a ušteda može da se iskoristi da svi nastavnici budu u 9-1 platnoj grupi. Druga mogućnost je da se svima smanji cena rada da bi se to postiglo. Jedino ne pristajemo da nas u startu oštete – poručuje Brajković.

On ocenjuje da država na sve načine pokušava da posvađa prosvetne radnike, jer su „sada u školama svi protiv svih“. Na ovaj način tumači ponudu da razredno starešinstvo bude uslov za startnu poziciju u 9-1 platnoj grupi. Na pitanje zašto je ovaj predlog sporan, Brajković odgovara:

– Zbog toga što se na terenu profesori u srednjim školama pitaju zašto bi sve učiteljice bile u 9-1, a mi koji nemamo starešinstvo u 8-3 platnoj grupi. Sada razredno starešinstvo donosi najmanje 2.000 dinara i to je dodatak na platu, a prema predlogu države bi vredelo 246 dinara. U školama, u proseku, polovina nastavnika ima razredno starešinstvo, a od direktora zavisi kome će to biti ponuđeno. Negde se o tome dogovore nastavnici u okviru svojih aktiva, ali je konačna odluka na direktoru – ističe Brajković.

Ovaj predlog izazvao je oprečna mišljenja i na društvenim mrežama, pošto neki prosvetni radnici smatraju da direktori svojim miljenicima dodeljuju razredno starešinstvo, dok drugi tvrde suprotno – da direktori na ovaj način kažnjavaju kolege sa kojima nisu u dobrim odnosima. Prema važećim propisima, naknada za starešinstvo iznosi četiri odsto i isplaćuje se kao dodatak na platu.

Pregovori sindikata obrazovanja sa resornim ministrima se nastavljaju u utorak, 18. septembra.

Konferencija o održivom razvoju i klimatskim promenama

U okviru proslave 210 godina Univerziteta u Beogradu, Humboltov klub Srbije u saradnji sa UB organizuje konferenciju na temu „Održivi razvoj i klimatske promene: povezivanje istraživanja, obrazovanje, politike i prakse“.

Na skupu koji će biti održan od 19. do 22. septembra u zgradi Rektorata UB, istraživači iz oblasti prirodnih i humanističkih nauka, pokušaće da odgovore u kolikoj meri su klimatske promene posledica delovanja čoveka na životnu sredinu, ili su one samo posledica turbulentnih, ali normalnih, pojava u razvoju Zemlje kao planete.

Humboltov klub Srbije osnovan je 16. oktobra 1990. i okuplja stipendiste i dobitnike nagrade „Fondacije Aleksandar fon Humbolt“ u Srbiji. Znanja i iskustva stečena u Nemačkoj tokom svojih posledoktorskih usavršavanja, rukovodstvo i članovi Kluba koriste u cilju razvijanja nauke u Srbiji kroz podsticanje naučnog podmlatka i promovisanje nauke u društvu.

Podrška ženama u nauci

Veliki disbalans u broju žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama u sistemu visokog obrazovanja, neuviđanje patrijarhalne postavke u akademskoj zajednici zbog čega se od žena u nauci očekuje da se više dokazuju i koje time prihvataju muška načela u obavljanju funkcija, opterećenost žena kućnim poslovima i fleksibilno radno vreme koje omogućava da patrijarhalni obrasci u domaćinstvu opstanu, kao i izostajanje principa rodne ravnopravnosti iz normativnog okvira u ovoj oblasti glavni su rezultati istraživanja „Univerziteti između meritokratije i patrijarhata: Žene i moć delanja“ koje je sproveo Institut za filozofiju i društvenu nauku uz podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i PERFORM projekta švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, istakla je žena u nauci ima, ali da patrijarhalni obrasci zadiru i u ovu oblast, pa napredovanje u akademskoj zajednici ide u korist muškaraca, čemu u prilog govori i SANU, gde žena gotovo i nema. Ivanka Popović, nova rektorka Univerziteta u Beogradu, zahvalila je na podršci Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost i projektu PERFORM, i istakla da se problemi i teškoće mogu rešavati jedino proaktivnim pristupom akademske zajednice.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.