Skupština uz Šešelja i dok preti smrću novinarki Danasa 1Foto: FoNet/Nenad Đođević

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, proći će nekažnjeno zbog uvreda koje je uputio novinarki Danasa Snežani Čongradin.

Iako je uvredom na račun novinarke Danasa počinio krivično delo, Šešelj će ostati van domašaja krivičnog zakonodavstva, zahvaljujući činjenici da je zakon prekršio za skupštinskom govornicom.

– Šešelj kao narodni poslanik uživa apsolutni imunitet za sve što kaže u skupštini. Taj imunitet mu čak ni Administrativni odbor skupštine ne može ukinuti. Da je počinio neko krivično delo koje nije vezano za njegovu poziciju poslanika, imunitet bi mogao da mu bude ukinut. Međutim, za svoje reči i to kako glasa ne može biti pozvan na odgovornost, kaže za Danas Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca.

Ustav Srbije izričito navodi da narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije. Da bi se protiv poslanika vodio krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora neophodno je odobrenje Narodne skupštine.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, poslanik uživa imunitet od dana potvrđivanja do dana prestanka mandata. Zahtev za odobrenje određivanja pritvora za narodnog poslanika i zahtev za odobrenje pokretanja krivičnog postupka ili drugog postupka, nadležni organ podnosi predsedniku Narodne skupštine, koji ga upućuje Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Odbor potom svoj izveštaj, sa predlogom odluke, podnosi Narodnoj skupštini koja konačno odlučuje.

Advokat Slobodan Ružić ističe da se Šešeljev govor u skupštini teško može podvesti pod krivično delo uvrede.

– On je svoju pretnju uvio u oblandu i nije konkretno rekao da bi novinarku Danasa zgazio automobilom. Šešelj je dosta bistar u tom pogledu i teško ga je teretiti za neko ozbiljnije krivično delo. Tu se radilo o odvratnom javnom nastupu, a što se krivične odgovornosti tiče, tu može da bude reč samo o krivičnom delu uvrede koje se goni po privatnoj tužbi, navodi Ružić.

On je negirao da narodni poslanici imaju apsolutan imunitet za izgovorenu reč u parlamentu, tvrdeći da se to odnosi samo na slobodu mišljenja.

– Zamislite kada bi neko za govornicom skupštine izneo kredibilnu pretnju po život predsednika, premijerke ili nekog drugog visokog zvaničnika. Tu ne može biti govora o imunitetu, ističe Ružić.

Podsetimo, Vojislav Šešelj je izvređao Snežanu Čongradin zbog reportaže sa obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

– Danas u pola šest ujutru, kad čitam dnevnu štampu, u ruku mi dođe današnji broj Danasa i tamo članak Snežane Čongradin. Znate, čuli ste za Snežanu Čongradin, vrlo je ružna, ružnija čak i od Staše Zajović. Staša Zajović je starleta prema njoj. Ova liči na mungosa. Pravi mungos, očiju mi. Ta Snežana Čongradin, koja liči na mungosa, zamislite piše – novinarka sam u državi koja je pre 24 godine počinila genocid i koji ni dan-danas, ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa. I, kako vreme odmiče, državni aparat koji naziva ratnozločinačkim itd, to vas naziva ratnozločinačkim. Hajde za mene se zna, meni je zločin u krvi, ali što vas kad ste vi tako mirni i pitomi. Sad ste zato ratnozločinački režim“, rekao je Šešelj, obraćajući se poslanicima vladajuće većine.

Šešelj je dodao da bi novinare koji tako nešto napišu poslao na 20 godina robije „pa nek od njega grade opozicionog lidera, neka grade mučenika“.

– Grozim se, ne daj Bože, da sam već na vlasti znao bih da se obračunam sa njima. Ovako, ja ne volim da kršim zakone, …ako koga pregazim džipom, na džip sam nabacio gusenice, na otpadu sam našao sa nekog borbenog vozila, pa sledeći put kad budem gazio ove što mi zabranjuju ulazak u Skupštinu, to će ići po loju, naveo je Šešelj.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

24 reagovanja na “Skupština uz Šešelja i dok preti smrću novinarki Danasa”

 1. Kakav smo narod, takvi su nam i narodni poslanici. Niko nema pravo da kaže da za ovo ne snosi i delić lične odgovornosti.

 2. Ovakve pretnje ratnog zločinca tužilac karakteriše kao uvijene u oblandi. Mogu i ja da kažem da moralna i fizička nakaza id Šešelja treba da bude na pustom ostrvu daleko od nas.I tužilac neka mu pravi društvo da ga vidimo šata će posle da priča.

 3. Bez obzira da li se radi o krvicnom delu ili ne, Skupstina je morala da osudi govor mrznje Vojislava Seselja. To govori o ovoj zemlji, a ona je nedemokratska tvorevina raznih tiranina

   • Dok je Vučić tu ovoj vreći sala biće sve dozvoljeno.
    Je l tako Vučiću?

  • Pa gospodo, ni doticna novinarka ne moze pisati sta joj padne na pamet,a da zato ne snosi nikakvu odgovornost.Ipak budimo malo objektivni.

   • Da li si ti ovo ozbiljno mislio, ili troluješ? Naravno da sme da piše šta hoće, to se zove sloboda štampe

   • „Rajko“, novinarka je iznela svoje misljenje ili prenela neciji zakljucak ili zakljucak nekog tela ali Vojislav Seselj je izneo uvredu i pretnju. Zelite da ga opravdate? Ako vi na ovaj nacin komentarisete ovaj clanak nije ni cudo sto jedan Seselj V. uopste postoji kao narodni poslanik. Ne znam koliko imate godina ali ako imate decu i ako jednoga dana napuste Srbiju i vi snosite krivicu za to. Mada, sva je prilika da ste svi zajedno vec napolju.

    • Objasni kako novinarka nije izrekla uvredu kada je rekla nešto što je zakonom države rečno da se nije dogodilo. A in)direktno je pretnja po narod. Mene je uvredila a vidim i da nisam jedini s tim što ‘naše’ mišljenje nema odjek ni težinu. Nemoj da misliš da sam šešeljoid fan, njega bih prodao ponovo hagu za jedan obrok nekom siročetu.

  • Ova zemlja je okupirana 1945. od nazovi komunista, radikala, julovaca i rezultat je da u njoj danas zivi najgluplji i najbedniji narod na svetu. To je moje skromno misljenje.

  • Snezana je u svojim tekstovima dosta energije potrosila na to da kritikuje ovakvu, nakaradnu vlast ali i da nam objasni kakva nam je opozicija, kao da mi ne znamo.Ali zaboga, nisu svi isti,nisam ni ja bas srecan zbog Dveri na primer ali, cak i kad bi se oni nesto pitali, nikada ni jedan novinar ne bi dosao u ovakvu situaciju. Vlast je u opasnoj fazi ludila i nju moze da smeni samo siroki front opozicionih stranaka, i gradjanskih i nacionalnih zajedno sa konvertitima, koliko god se to nekome gadilo.Cak su to i turci shvatili

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.