Foto: Sindikat Sloga

– Ma koliko se vlast trudila da na današnji dan ukaže koliko je toga uradila i koliko će toga još učiniti za osobe sa invaliditetom u Srbiji kako bi se oni uključili u sve društvene sfere života, demantuju ih činjenice da je nikad gore za radnike sa invaliditetom, budući da se sistemski godinama unazad gase državna preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, navodi se u saopštenju Sloge.

Kako je rečeno u saopštenju, samo u 2018. godini, uprkos svim predhodnim obećanjima ministra rada Zorana Đorđevića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića otpušteno je i na ulicu isterano uz socijalni program više od 150 radnika novosadskog DES-a, državnog preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Slga ističe da su osobe sa invaliditetom, otpušteni sa otpremninom, bez povezanog radnog staža, neisplaćenih zarada i primanja koja bi trebalo da imaju po zakonu kada ostanu bez posla i prijave se Nacionalnoj službi zapošljavanja.

Ovim se samo nastavlja dodatna pojačana isključenost iz društva osoba sa invaliditetom, uz ozbiljan rast njihovog siromaštva i visoke stope nezaposlenosti, kažu iz Sloge.