SSSS: Privatnicima se omogućava da raspolažu prirodnim bogatstvima 1

Kako su naveli, zahvaljujući dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, koje su se, bez ikakve javne rasprave, našle u skupštinskoj proceduri po skraćenom postupku, sadašnja vlast na „mala vrata“ uvodi javno-privatno partnerstvo i u one delatnosti komunalnog rada koje moraju da ostanu u isključivoj nadležnosti javnih komunalnih preduzeća.

„Tako ćemo po novom zakonu vodu plaćati i privatnicima, od čije volje će zavisiti buduće funkcionisanje sistema, kvalitet i cena usluga, status zaposlenih… Isto je i sa šinskim i trolejbuskim saobraćajem. Na sve to već deceniju upozorava Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, koji je, u želji da bude konstruktivan i odgovoran socijalni partner, organizovao niz stručnih skupova i učestvovao u radnim grupama za izradu zakona koji se tiču komunalne delatnosti“, istakli su i dodali da je „oko ovog krucijalnog pitanja vlast  iskazala nepoštovanje prema našem sindikatu, ne uvažavajući nas kao ravnopravnog socijalnog partnera i ne pružajući nam mogućnost da ukažemo na sve opasnosti i izazove koje ovakva dopuna zakona sa sobom nosi“.

Zbog činjenice da privatnika najviše zanima zarada, kako su naveli, ulaganje u održavanje i unapređivanje komunalnog sistema postaje neizvesno, što preti budućem funkcionisanju sistema, ali i određivanju visokih cena usluga i broja zaposlenih.

Stručnjaci kažu da su se Englezi opekli predajom energije u privatne ruke, a Belgijanci su imali loše iskustvo sa vodovodom. U Rumuniji i Bugarskoj je nekontrolisanim ulaskom privatnog kapitala država izgubila kontrolu nad komunalnom infrastrukturom.

„Sličnih primera ima, nažalost, i kod nas, poput lošeg aranžmana sa privatnim operaterom Bus Plus, ali i u komunalnim sistemima u Velikom Gradištu i Smederevskoj Palanci, čije izmene nisu u interesu radnika ni krajnjih korisnika“, kazali su.

Sindikat je naglasio da će nastaviti da brani svoje uverenje i stavove svim raspoloživim sindikalnim sredstvima, kako bi generacijama koje dolaze ostavili zdravu vodu po pristupačnim cenama i komunalni standard primeren životu u 21. veku.