Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pogubljenje 39-godišnjeg ubice Džona Diringa pomoglo je nauci da sazna više o samom radu srca, kako prenosi list Vreme.

Diring, kome je ostavljeno da sam izabere na koji će način biti pogubljen, tražio je streljanje. Čuvši za osuđenikov izbor, tamnički lekar došao je na ideju da tom prilikom izvrši jedan “čudan” naučni eksperiment, kojim će utvrditi koliko će njegovo srce još kucati nakon streljanja.

U trenutku kada su meci bili ispaljeni jedan elektro-kardiograf bio je spojen sa nišanom i tačno je pokazivao kucanje srca, na osnovu čega je lekar mogao da utvrdi koliko je trebalo Diringu da zaista umre.

Kako mu je jedan metak prošao kroz srce, lekar je zaključio da je Diring živeo još dva minuta i da nije osećao nikakve bolove.

Čim je Pariz objavio modu kratkih i širokih sukanja, Holivud je „udario kontru“ i pronašao neverovatnu stvar: šminkanje kolena.

Kako objašnjava specijalni dopisnik lista, jedna lepa noga često se viđa, ali lepo koleno vrlo je retko kod žena. Međutim, to nije problem u ovoj filmskoj prestonici, koja u poslednje vreme “fabrikuje” najlepša kolena zahvaljujući naročitim kremama, losionima i masažama. Posle toga, pomoću ruža i pudera kolena se doteruju, na isti način kao i lice.

Holivudska scena smatra da će ova nova moda uskoro postati svakodnevica.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Od jednog italijanskog graničara saznajemo da je „pre nekoliko dana“ primetio da mesingana dugmeta na vratima vagona, koja se obično od ruku brzo izližu i izgube sjaj, sada neobično sijaju, kako piše Pravda.

Kada su skinuli bravu, otkrili su da je neko vešto izradio kopiju brave i montirao noću za vreme putovanja novu, zlatnu bravu.

Pošto su putnici, naročito dame, u poslednje vreme počeli da nose suviše nakita, zlatne satove, teške tabakere, prstenje i ostale „drangulije“, policija je počela da proverava socijalni položaj putnika, tj. da li taj putnik uvek putuje sa tako luksuznim predmetima.

Jedan slučaj pokazao je da su sumnje bile opravdane – elegantna dama u kupeu prve klase bila je izvanredno upadljivo posuta nakitom. Međutim, još pre dolaska na granicu policija je znala da je ona samo obična krojačica, koja putuje po nalogu svoje gazdarice. Obe su uhapšene, a sav nakit je zaplenjen.

Na španskoj granici, prilikom provere vozila jednog bogatog industrijalca, ništa sumnjivo nije pronađeno. Kada je pretres završen, jedan od graničara je slučajno nožem okrznuo blatobran automobila i primetio da je farba slabija nego kod luksuznih automobila, koji su redovno emajlirani. Nakon što je ostrugao boju, otkrio je da je ceo blatobran od suvog zlata.

Kako objašnjava dopisnik, on je obišao tek petinu granica, i jedva čeka da čuje “lukave prevare” sa francuskih i nemačkih granica.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.