Čačak godinama unazad slovi za jedan od najjačih sindikalnih centara u Srbiji, što mnogi povezuju sa činjenicom da je aktuelni predsednik Unije Dragan Matijević upravo profesor Gimnazije u tom gradu. Međutim, upućeni kažu da je „ključ“ uspeha sindikalne borbe u Sindikatu obrazovanja Čačka, koji je jedan od osnivača Unije.

– Vrlo smo homogeni i radimo dugo, skoro 19 godina. Naš sindikat ima veliku moć na lokalnom nivou, a razlog je što se trudimo da izbacimo politiku iz obrazovanja. Struka i politika ne smeju da se mešaju. Sve što radimo je za dobrobit obrazovanja Srbije. Sa lokalnom samoupravom dobro sarađujemo, oni izvršavaju svoje obaveze na vreme i sa njima nemamo problema. Naš protest je usmeren prema Republici i Ministarstvu prosvete – kaže za Danas Radovan Kuvekalović, predsednik Sindikata obrazovanja Čačka.

Ovaj grad specifičan je i po tome što je mnogo direktora škola odbilo da posluša naredbu Ministarstva i zaposlenima koji protestuju obračuna smanjenje plate shodno vremenu provedenom u nastavi. Zbog toga su mnogi čačanski nastavnici ostali bez zarade, koja im je isplaćena tek kada su „svojim“ direktorima dali „zeleno svetlo“ da dostave podatke školskoj upravi.

Kao razlog ove solidarnosti Kuvekalović navodi da su u 90 odsto slučajeva direktori škola bivši sindikalci, koji dobro poznaju profesiju, ali i probleme sa kojima se prosvetni radnici svakodnevno sreću.

Na pitanje otkud tolika solidarnost među čačanskim prosvetarima, Ivan Ružičić, direktor Gimnazije u Čačku, kaže da to govori o etosu, međuljudskim odnosima, ali i kvalitetu, jer su škole iz Moravičkog okruga po rezultatima najbolje u Srbiji.

– Možda će nekome delovati prepotentno, ali ovde štrajkuju najbolje škole i najbolji nastavnici. Oni su svesni da je podučavanje visokostručan posao, cene svoj poziv i zato se i bune. Solidarnost koju pominjete govori o međuljudskim odnosima. Direktori su prvi među jednakima u svojim kolektivima, naš cilj nije da podilazimo zaposlenima, ali se zaboravlja da dobri međuljudski odnosi mnogo utiču na kvalitet rada. Škole u kojima postoje klanovi, podele i gde ljudi međusobno ne govore, postižu lošije rezultate. Učenje i podučavanje moraju da počivaju na ljubavi, poštovanju i poverenju, što je Društvo direktora škola poručilo ministru, povodom njegove odluke da direktori obračunaju smanjenje plata zaposlenima koji štrajkuju – ukazuje Ružičić, koji je predsednik UO Društva direktora Srbije.

On navodi da je takva odluka pogubna po obrazovanje u celini i dodaje da je licemerno što se Ministarstvo setilo da su direktori poslodavci samo kada treba da kažnjavaju svoje zaposlene. Time je prosvetna vlast od direktora napravila „dželate“. Od direktora se, dodaje, traži da beleže kada zaposleni ne rade puno radno vreme, ali im nije dato pravo da beleže subote i nedelje kada nastavnici dolaze u školu i pripremaju svoje đake za takmičenja.

Danas nastavak pregovora

Pregovori dva sindikata obrazovanja sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem nastavljaju se danas. „Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti Srbije insistiraće da Ministarstvo najpre ponudi potpisivanje kolektivnog ugovora i da vrati nastavnicima oteti novac. To je jedini način da nastavimo pregovore. Bude li posle uskršnjeg raspusta došlo do radikalizacije štrajka, školska godina se neće moći smatrati regularnom, poručuju iz ova dva sindikata.