Kosovski specijalci povukli se sa severa Kosova 1Gazivode, Foto: wikipedia/ Bobik / BokicaK

Nekoliko desetina pripadnika kosovskih specijalnih snaga ROSU povuklo se sa severa Kosova gde su boravili nekoliko sati, javio je RTS.

Oni su jutros ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta u tom mestu, rasporedili se oko veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru.

Oni su prema rečima Marka Đurića u tom objektu zadržali četvoricu radnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti, prenela je Radio-televizija Srbije pozivajući se na kabinet predsednika Srbije. Naredba je, kako se navodi, preneta načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a kao razlog se navodi „napad albanskih specijalaca na Srbe na severu Kosova i Metohije“. Vučić će se povodom situacije na Gazivodama obratiti javnosti u 21 čas, a  šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu uputio je protest .

„Vojska Srbije je u skladu sa naređenjem Vrhovnog komandanta stavljena u odgovarajući stepen pripravnosti.  Naređenje Vrhovnog komandanta je i dalje na snazi i dok je tako Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, prenelo Ministarstvo odbrane.

„Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti“, naveo je ministar policije Nebojša Stefanović, saopštio je MUP. Kako ističe, Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila.

Reporter RTS-a rekao je da je Hašim Tači koji se nalazio na Gazivodama i to u pratnji direktora kosovske policije, napustio je Zubin Potok. Tači je izjavio kako je imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivoda i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

Portparolka EU Maja Kocijančič pozvala je u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova.

Maja Kocijačič je naglasila da EU ozbiljno razmatra izveštaje koji stižu sa severa Kosova, gde su se jedinice ROSU tokom dana rasporedile oko jezera Gazivode.

„Mi smo u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, kako na terenu, što uključuje KFOR, tako i na nivou vrhovnih centara“, poručila je Kocijančič. U dodatnom objašnjenju Tanjugu, Kocijančič je rekla da „vrhovni centri“ podrzumevaju vlasti u Beogradu i Prištini.

Predsednik opštine Zubin Potok na severu Kosova Stevan Vulović potvrdio je u telefonskom razgovoru za Radio-televiziju Srbije da su se specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) povukle sa teritorije opštine i jezera Gazovoda, a da je situacija sada mirna.

„Sada je mirno. Mi želimo da sačivamo mir, a ovo je bio jedan nenanajvljen upad Hašima Tačija“, rekao je Vulović, nazivajući kosovskog predsednika „najvećim ratnim zločincem“.

„Sledeći put ćemo tražiti hitnu i žestoku intervenciju Srbije“, rekao je Vulović, tvrdeći kako je „imao probem da obuzda stanovništvo da ne uzme pravdu u svoje ruke“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

23 reagovanja na “Kosovski specijalci povukli se sa severa Kosova”

  1. Pa mene kao gradjanina ne interesuje vasa pripravnost nego konkretno sta ste preduzeli na zastiti drzavne imovine I USTAVA SRBIJE I NJENOG TERITORIJALNOG INTEGRITETA.TO VI JAVNO SAOPSTITE I RADITE A NE SLIKATE SEE REKLAMIRATE PRED KAMERAMA A ZAKONSKU OBAVEZU KOJU IMATE NE ISPUNJAVATE A POSTALI STE NAJBOGATIJI SRBI.

  2. Zna se ko je odgovoran .Onaj koji je bio u briselu i ispregovarao da sever kosova preuzmu siptari. Ovim potezom zapad ga pusta niz vodu .jer je obavio dokle je mogao

  3. Teroristi se ne smiruju. Situacija je i više nego alarmantna. Srbija mora da zaštiti svoj narod na Kosovu.

    • Koji teroristi? Vučić (sa pratećom bandom u pratnji) je priznao državu Kosovo (potpisao je sve što je trebalo tako da i formalno priznanje nije potrebno) i sad ona na svojoj teritoriji radi šta smatra da je potrebno. Uskoro će AV mafija da proda i Preševo za sitan ćar. Videćemo pod kojim izgovorom. Kako su branili Krajinu (SPS, SRS, JUL …) tako sada brane Kosovo (čitaj Srbiju) i zato nas uskoro neće biti …

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.