Srbija da zaustavi diskriminaciju Roma 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Srbija mora da intenzivira napore na odlučnom rešavanju strukturne diskriminacije sa kojom se suočavaju Romi u pogledu njihovog državljanstva, stanovanja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

Ovo je jedan od zaključaka sa nedavno održanog sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) na kojem se razgovaralo o tome kako Srbija implementira Okvirnu konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

Komitet ministara SE u svojim preporukama Srbiji, između ostalog, navodi da je potrebno eliminisati sve oblike segregacije romske dece i uključiti ih u redovno obrazovanje, udvostručiti napore u borbi protiv izostanka iz škole i ranog napuštanja škole romske dece, kao i pojačati napore na poboljšanju učešća Roma u ekonomskom i društvenom životu.

Komitet ministara SE navodi i da Srbija treba da promoviše multikulturnu i interkulturnu perspektivu u obrazovanju, uključujući razvijanje programa razmene između zajednica, kao i da nastavni programi istorije i nastavni materijali promovišu poštovanje svih grupa u društvu i pružaju široko znanje o manjinama kao sastavnom delu srpskog društva.

Takođe, preporučuje se da se, uz konsultacije sa predstavnicima nacionalnih manjina o kojima je reč, promovišu modeli za dvojezično ili višejezično obrazovanje.

Potrebno je da vlasti u Srbiji, navode iz Komiteta ministara SE, što je pre uspostave i primene održiv i zasnovan na ljudskim pravima sistem prikupljanja podataka u okviru javne uprave i, na osnovu takvih podataka, uspostave „konkretne i efikasne mere usmerene na postizanje dugoročnog i merljivog napretka u zastupljenosti nacionalnih manjina u javnoj upravi, posebno onih koje žive u udaljenim područjima i onih koji su najmarginalizovaniji“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.