Ovaj događaj je, kako je rečeno na forumu, proistekao iz sinergije pacijenata i struke, pa su tako u njegovom radu učestvovali nekoliko desetina lekara iz cele Srbije, kao i brojni pacijenti iz 15 onkoloških organizacija, ali se predstavnici Ministarstva zdravlja i RFZO nisu pojavili.

Tako su poruke o neophodnosti bolje organizacije primarne prevencije i skrininga za otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je lečenje najefikasnije i najjeftinije, mogli da čuju samo oni koji su o tome itekako dobro obavešteni, a jedna od iznetih činjenica je da smo u oblasti borbe protiv kancer svih vrsta trenutno i ispod zemalja u okruženju.

– Potrebno je modernizovati rad onkoloških konzilijuma i da se nastavi sa uvođenjem novih onkoloških lekova na godišnjem nivou, uz povećanje budžeta. Što pre treba omogućiti i primenu generičkih lekova koji nisu skupi, a primenjuju se u svetu. Cilj treba da bude bar izjednačavanje u dostupnosti inovativnih lekova sa okolnim državama, Crnom Gorom, Hrvatskom i Bugarskom, rekao je dr Nenad Mijalković, predsednik Republičke stručne komisije za citotoksične i molekularne lekove

Predstavnik Evropskog udruženja za rak pluća Alfonso Aguaron iz Madrida je istakao da će ugledni časopis Economist iz Londona tokom 2019. godine, sprovesti i objaviti veliku studiju o raku pluća u 27 evropskih država, uključujući i Srbiju, koja je pored Rusije, jedina država van EU gde će se studija sprovoditi. Učesnici panela su podsetili da se Srbija nalazi na 12. mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od raka, ali je zato na neslavnoj drugoj poziciji kada je smrtnost od raka u pitanju. U odnosu na države EU, u Srbiji je smrtnost od karcinoma 30 odsto viša. Kod nekih malignih bolesti, situacija je još alarmantnija, pa je tako po stopi umiranja od raka pluća Srbija na drugom mestu u svetu. Godišnje od posledica raka u Srbiji oboli 36.000 ljudi, a bitku sa opakom bolešću izgubi njih oko 20.000.

Na panelu su učestvovali su dr Davorin Radosavljević – Udruženje medikalnih onkologa Srbije, prof. dr Lidija Kandolf Sekulović – VMA, dr Suzana Vasović – IORS, dr Goran Stojanović – Institut u Kamenici, Olja Ćorović – Udruženje za borbu protiv raka pluća i Domina Spasić – Udruženje za borbu protiv raka dojke. Prisutni su imali priliku i da pogledaju dokumentarni film“Progovori i ti“, a Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika i Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma. predstavili su svoju borbu sa bolešću

Član predsedništva Udruženja medikalnih onkologa Srbije dr Davorin Radosavljević rekao je da je danas u svetu dostupno mnoštvo molekularno ciljanih i imunoloških lekova, ali i u našem okruženju. Po njemu, osnovni cilj jeste taj da se pacijentima omogući što veći broj inovativnih lekova, ali i svih drugih.

Kasno otkrivanje bolesti

Olja Ćorović iz udruženja za borbu protiv raka pluća podsetila je da u Srbiji godišnje od raka pluća oboli 6.000, a umre više od 4.600 ljudi. „Visoka smrtnost u Srbiji uzrokovana je pre svega kasnim otkrivanjem ali i odsustvom lečenja savremenim lekovima. Kao udruženje borimo se da se lečenje raka pluća inovativnim terapijama sistemski reši, a ne da se pacijenti leče uz pomoć donacija i kliničkih studija što je trenutno slučaj“, rekla je ona.

Povezani tekstovi