Srbija po stopi rizika od siromaštva prva u Evropi 1Foto: Fondacija Centar za demokratiju (Center for Democracy Foundation)

On je na današnjem panelu Centra za demokratiju povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, istakao da Vlada Srbije slabo doprinosi i učestvuje u ovom jednom od rastućih socijalnih problema.

– Prema subjektivnom blagostanju radno angažovanih lica Srbija je na pretposlednjem mestu, zatim prema iznosu minimalne zarade ona se nalazi na 25. od 28. mesta, a prema sreći i zadovoljstvu građana, naša zemlja se nalazi na 28. od 30. mesta, rekao je Sekulović. Pored toga, naveo je i procente koji pokazuju da je stopa apsolutnog siromaštva i dalje stabilna.

– Čak 40 odsto građana ne može da podmiri osnovne obaveze, oko 10 odsto ne može da priušti godišnji odmor, a oko 50 odsto građana prima vanredni mesečni izdatak od 10.000 dinara, istakao je Sekulović.

– Siromaštvo je često nevidljivo, u društvu postoji stigmatizacija, a u javnom polju nedovoljno stvarnih akcija za iskorenjivanje siromaštva, rekla je Sarita Bradaš, psihološkinja i istraživačica u Centru za demokratiju. Kako je istakla, podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo ono koje živi izvan urbanih područja, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. „U veoma teškom položaju nalaze se i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice, ukazala je Bardaš i podsetila da je Evropska mreža protiv siromaštva saopštila da je gotovo polovina građana Srbije koji imaju do 75 godina, uskraćena u zadovoljavanju materijalnih potreba, što je znatno veći procenat nego u EU.