Srbija postaje socijalna deponija bolesnih i korumpiranih 1Foto: Medija centar

Podaci pokazuju da Srpsku naprednu stranku podržava 35 posto građana i građanki, među kojima ubedljivu većinu (58 posto) čine stariji i niže obrazovani iz najsiromašnijih delova zemlje, koji se najviše informišu preko Pinka i TV Happy.

– Vlast Srpske napredne stranke persionalizovane u liku predsednika Aleksandra Vučića održava se na strahu i traumi tranzicionih gubitnika. Naime, SNS je došao na vlast 2012. godine kada je petooktobarska garnitura (samo)urušila tadašnji tranzicioni model zbog loše sprovedene svojinske transformacije, reforme pravosuđa i reforme medija. Rezultat takvog stanja je apatija unutar srednje klase, koja je do tada bila socijalna baza postpetooktobarske vlasti. Nastaje pokret „belih listića“, odnosno raste politički defetizam kojem je doprinela previše pozitivna medijska slika stanja u društvu – objašnjava Gavrilović.

S druge strane, kako dodaje, SNS na talasu priče o borbi protiv korupcije, odnosno traumi nastaloj zbog gubitka posla u privatizaciji, osećaju nejednakosti i pravne nesigurnosti gradi svoj rejting praveći od sebe anti-DS pokret.

– Vučić u saradnji pre svega sa TV Pink i tabloidima pravi svoju socijalnu infrastrukturu vlasti, koju čine tranzicioni gubitnici, ali i partijska birokratija sastavljena od stranačkog kadra kako SNS-ovog tako i od onih koji su pre toga bili u vlasti a imali su stručna znanja koja su bila potrebna SNS-u. Tako nastaje infrastruktura vlasti sa kojom Vučić može da vlada, ali ne i da pravi društvene promene – navodi Gavrilović. Vučić je mogao da stabilizuje finansije, dodaje on, ali ne i da unapredi vladavinu prava, ojača tržišnu samoregulaciju i reformiše javna preduzeća, omogući slobodne medije.

– Ekonomski rast sam po sebi ne doprinosi društvenom razvoju, naprotiv, može da postane izvor velikih društvenih nejednakosti i prepreka društvenom blagostanju – ističe naš sagovornik. Tokom te fiskalne konsolidacije, navodi Gavrilović, Vučić ulazi u sukob sa srednjom klasom, čiju podršku nije uspeo da zadobije. Zato pokušava da napravi „svoju srednju klasu“, što uostalom ilustruje i primer pravljenja Spiska podrške srednje klase za predsedničke izbore 2017. godine.

– Uvođenjem u javni diskurs pojma „lažna elita“ uz paralelan proces ubrzanog povećanja broja (plagiranih) doktora nauka koji su postajali deo vlasti, Vučić je pokušao da napravi svoj deo srednje klase i tako promeni sliku o svojoj podršci – kaže Gavrilović.

Ono što se ispostavlja kao paradoks, napominje naš sagovornik, jeste da Vučić „ne mora ništa da menja“ da bi opstao na vlasti.

– U društvu sa neodrživim rastom, odnosno izostankom razvoja, dolazi do migracije onih koji su budućnost ovde države. Srbija tako postaje socijalna deponija u kojoj živi sve bolesnije stanovništvo i korumpirani. U takvom ambijentu podrška autoritarnim režimima je prirodna stvar, jer što je društvo starije, potreba za čvrstom rukom je sve veća – naglašava Gavrilović.

Čini se tako da je vladajuća SNS prilično stabilna i bez pukotina, međutim, kaže Gavrilović, i ona ima svojih slabosti. Prva slabost su sami tranzicioni gubitnici.

– Možete neko vreme nekome govoriti da je rešenje za njega plata od 25.000 dinara u preduzeću u kojem je vrlo često ukraćeno efektivno pravo na sindikalno organizovanje, ali ne možete i njegovom detetu, kojem kao alternativu nudite dualno obrazovanje, i najverovatnije ostanak u klasi svojih eksploatisanih roditelja – objašnjava on. Kao drugu slabu tačku Vučićeve vlasti navodi tranzicionu birokratiju, ekipu koja ima stručna znanja i koja radi za onoga ko je plati.

– Ko su ti ljudi najbolje zna bivša vlast, čiji su partijski drugovi i mnogo hvaljeni eksperti danas glavni perjanici vlasti i po potrebi kritičari stanja pre sedam godina – kaže Gavrilović. Još jedna slabost vlasti jeste podela unutar partije na takozvane partijaše, koji pokušavaju da kontrolišu državnu administraciju i izražavaju divljenje prema pretpostavljenim, i profesionalce, koji imaju stručna znanja. Gavrilović dodaje da je taj jaz posebno vidljiv na lokalnom nivou gde partijska birokratija eksploatiše državnu administraciju koja je neadekvatno plaćena i poslom preopterećena.

Pinkovski stub vlasti

Svako ko je gledao izbornu kampanju 2012. zna da je TV Pink bio na strani vlasti. Na strani vlasti je i danas. Medijski kapital je jedan od ključnih stubove ove vlasti. Mediji imaju cilj da tranzicione gubitnike drže pod svojevrsnom narkozom napretka putem zabavno-propagandnih sadržaja, a u poslednje vreme i sadržaja koji imaju zadatak etiketiranja slobodnomislećih građana, komentariše Zoran Gavrilović ulogu nacionalnih medija.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.