Srbiju čeka period ozbiljne nestabilnosti 1

Kada vidite kako se predsednik države ophodi prema novinarima, a po tom uzoru i ostali zvaničnici, ovi napadi nisu neočekivani. Kada se predsednik države obraća novinarima na „ti“, kada ih zove ličnim imenima i nadimcima, kada se sa njima svađa i suštinski ne razume njihovu ulogu, ili ne želi da neko takvu ulogu uopšte i ima, onda su fizički napadi poslednje što je ostalo u tom krajnje potcenjivačkom i izrabljivačkom odnosu prema medijima. U svakom osvešćenom društvu ovo bi bio povod da se novinari udruže i krenu u zaštitu svog dostojanstva. Stvari izmiču kontroli, jer šta ostaje posle batinanja, pitanje je koje postavlja generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Zvezdana Kovač, u razgovoru za Danas.

Ona procenjuje da su protesti neosporno manifestacija dubokog nezadovoljstva građana, a najavljene vanredne mere tokom prethodnog vikenda, bile su samo povod okupljanja.

– Jedan broj građana izgubio je poverenje u institucije sistema, oseća se izmanipulisanim, veoma često potcenjenim, a prag tolerancije na otvorenu aroganciju predstavnika vlasti sve je manji. Iako se ovaj talas protesta gasi, samo je pitanje vremena kada će se pojaviti novi i čini se da Srbiju čeka period ozbiljne nestabilnosti koju, zajedno s neizvesnošću uzrokovanom kovid 19 pandemijom, može da drži pod kontrolom samo vlast koja je spremna da sasluša kritike i da se njima pozabavi. Čini se da je opšte mišljenje, čak i onih koji sa simpatijama gledaju na nju, da ova vlast to nije u stanju da ostvari i da su upravo nedostatak sluha i višak samozadovoljstva doveli Srbiju do protesta u trenutku kada je sasvim jasno da oni mogu doneti velike zdravstvene probleme, kaže Kovač.

Ona dodaje da je pravo građana na proteste Ustavom zagarantovano, „ono je osnovni stub demokratije i na to pravo se ne sme odgovarati neodmerenom silom“.

– Nažalost, upotreba sile je bila prekomerna i nije nikakvo opravdanje da je toga bilo i drugde u svetu, navodi Kovač i navodi da je teško prihvatiti tu vrstu poređenja i kada je reč o stepenu demokratije, o vladavini prava, o poštovanju ljudskih prava, standardu i slično, kod nas i „drugde u svetu“.

– Mi živimo sada i ovde u društvu za koje smo sami odgovorni, naglašava ona i ističe da je, osim nezadovoljnih građana, na protestu bilo i više grupa različite ideološke obojenosti, te da je nasilje koje su one demonstrirale za najoštriju osudu, pod ma čijom kontrolom te grupe bile.

Ponašanje i izveštavanje većine prorežimskih medija, posebno televizija sa nacionalnom frekvencijom, koje su zapravo ignorisale dešavanja na ulici, Kovač ocenjuje kao „očekivano“.

– Zapanjujuće je bilo da za proteste prve večeri ne bismo ni znali da nije bilo N1 televizije. RTS, u čijem se dvorištu sve odigravalo je, kakve li simbolike, u to vreme emitovao seriju „Selo gori, a baba se češlja“. Ostale televizije s nacionalnom frekvencijom takođe su ćutale. Sledećih večeri imali smo reviju analitičara i više komentara na različite teorije zavere o organizatorima protesta, nego na sama dešavanja i na sliku sa lica mesta, navodi Kovač.

Sagovornica Danasa ističe da je aktuelna vlast napravila niz propusta, kada su u pitanju mere protiv pandemije kovida 19, ali da se „propusti događaju, dok se za neke odgovara, a neki se opraštaju“. Međutim, „propust“ koji su u ovakvim situacijama teško oprašta, jeste činjenica da je vlast „uspela da joj ni ovom prilikom ne verujemo“.

– Otud i protesti, kada pri punoj svesti o riziku po sopstveno zdravlje, građani izlaze na ulice, objašnjava Kovač.

Kako objašnjava, opšta konfuzija je nastala na samom početku pandemije, da bi se kontradiktorne informacije, saveti i razna manipulisanja kako bi se izbori što pre održali, sastavili u takav pritisak koji je svoj ventil pronašao na jedino mogućem mestu, na ulici.

– Ne mogu se dvostrukim standardima ocenjivati iste ili slične stvari. Ne možete tvrditi da fudbalske utakmice i izbori nisu bili rizični, a da protesti jesu. Rizično je i jedno i drugo. Uzgred, ukoliko je verovati specijalistima koji tvrde da je suzavac odličan receptor za razne vrste virusa, onda je istina da su ovi protestni skupovi znatno rizičniji od izbornih i sportskih okupljanja. Za koji dan, tako, možemo očekivati porast broja zaraženih koronavirusom, kao što možemo očekivati i ponovne optužbe na račun građana da su svojom neodgovornošću doveli do mogućeg kolapsa zdravstvenog sistema, decidna je Kovač.

Ukoliko bi trenutno stanje u Srbiji bilo samo incident a ne i uobičajena praksa, možda ponašanje države ne bi usporilo ili odložilo napredak ka integraciji u Evropsku uniju, smatra Kovač.

– Ja se, međutim, plašim da ovi događaji ukazuju na to da se radi o modelu države koji s malim odstupanjima sadašnja vlast promoviše i kao takav ne pripada evropskoj zajednici, onoj kojoj stremimo. Volela bih, naravno, da nisam u pravu, zaključuje sekretarka Evropskog pokreta.

Istina iznad mišljenja

Od ponašanja medija koji su proteste ignorisali, napominje Kovač, mnogo više brine nizak nivo integriteta novinara, što smatra „neoprostivim“ na televizijama s nacionalnom frekvencijom. „U vremenu u kojem su takozvani objektivni mediji utopija, elementarna medijska pismenost i čestitost su imperativ. Istina nikada ne sme biti zatrpana mišljenjem“, navodi Kovač.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.