Srpski stručnjaci konstruisali novi uređaj za sprečavanje korona virusa 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Grupa srpskih stručnjaka konstruisala je potpuno novi uređaj koji sprečava širenje virusa kovid-19 i ostalih virusa kroz klimatizacione i ventilacione sisteme i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

Posle informacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se korona virus širi vazduhom, sve su glasnije preporuke stručnjaka da se isključi klimatizacija u poslovnim prostorima, navodi se u saopštenju.

Revolucionarno rešenje za ovaj problem, do koga je došla grupa srpskih stručnjaka, radi na principu UVC zračenja u HVAC UVC kanalu kojim se uništava DNK virusa i bakterija, vrši sterilizacija vazduha i ponovno vraćanje tako tretiranog, potpuno čistog vazduha, nazad u prostor.

Ovo rešenje jednostavno se nadograđuje na postojeće sisteme i ima široku primenu u objektima sa centralizovanom klimatizacijom i ventilacijom, dodaje se u saopštenju.

Taj inovativan proizvod podržalo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, u okviru akcije sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid-19, „Budi i ti heroj“, za koje je preduzeće Propokan Pro d.o.o. dobilo priznanje.

Svoje inovativno rešenje grupa stručnjaka stavila je na raspolaganje Srbiji za vreme krize izazvane pandemijom virusa kovid-19.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Srpski stručnjaci konstruisali novi uređaj za sprečavanje korona virusa”

  1. Svaka cast majstori! Sad gledajte da to prodate recimo nemackim mega-mesarama, pa ste bogati ljudi, a i Srbijica da se omasti! Alal vera!

  2. Ма кад ће у Србији неко да измисли,нормалног председника.

    • Opljačkani penzosu, (i ja spadam u tu kategoriju), baš me nasmeja, od srca ti hvala, ziasta, ne foliranje….

  3. U karijeri sam napravio više zgrada različite namene i mogu samo da kažem-bravo! Ovo je stvarno genijalno rešenje! Nadam se da će ga patentirati, jer su zaslužili da zarade!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.