Šta ako dođe do ukrštanja sezonskog gripa i korona virusa? (VIDEO) 1Foto: Miloš Đošić / Danas Online

Građani su ove nedelje, u novoj rubrici portala lista Danas, imali priliku da postave pitanja jednoj od najvećih stručnjakinja u zemlji iz oblasti pulmologije i alergologije, doktorki Tatjani Radosavljević.

Prema rečima doktorke Radosavljević, pitanje o ukrštanju virusa gripa sa korona virusom je pun pogodak, jer postoje realne mogućnosti da će se to desiti.

„Kako se braniti od toga, odnosno, kako prepoznati da li je neko oboleo od korone ili gripa? Na stručnoj javnosti je da napravi strategiju kako to raditi. Potrebno je da se poveća broj testiranih, ili da se dogovore koji su to posebni testovi kojima bi mogao da se brzo isključi virus gripa, ili neki drugi virus“, rekla je za Danas Radosavljević.

Najviše pitanja je, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, bilo u vezi sa korona virusom. U avgustu počinje da cveta ambrozija, primetila je jedna građanka koju je zanimalo da li će alergični biti više podložni virusu Covid-19.

„Sve alergične osobe imaju određeni rizik, ne za obolevanje, nego da njihova alergija u određenom procentu pojača težinu bolesti“, navela je Radosavljević.

Ona je objasnila da zbog pranja ruku, dezinfekcije i smanjene izloženosti patogenima neće oslabiti naš imunitet, što je zabluda, već ćemo se uz primenu ovih mera ređe biti bolesni.

Radosavljević je dodala da su rukavice važan način prevencije širenja zaraze korona virusa, jednako kao i maska.

https://www.instagram.com/p/CCzFWMbJlTw/

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Šta ako dođe do ukrštanja sezonskog gripa i korona virusa? (VIDEO)”

  1. Imam pitanje za infectologa ako neko pročita ovaj komentar. Da li je SARS (Corona) u nekom srodstvu sa bubonskom kugom? Nedavno sam pročitao članak na internetu pa me zanima jel to nagađanje ili ima istine u tome. Bubonska kuga napada respiratorni sistem isto kao i corona pa me zanima čisto da narod zna.

    • Bubonsku kugu izaziva bakterija, a SARS je virus, tako da tesko da mogu imati neku srodnost.

    • Bubonicka kuga je bakterija. Ostavljam narodu da sam zakljuci da li je Corona virus u srodstvu sa aaa baterijom.

    • Zajedničko im je da su veoma zarazne i opasne po zdravlje. Bubonska kuga je bakterijsko obolenje a SARS je virus, te znači nema nikakvog srodstva, sem da su oba oblici života.

  2. Imao bih ja jedno pitanje: „Doktorka, koji ste kurs završili, pošto medicinu očigledno niste, kada ne znate da čovek može da bude bolestan samo od jedne bolesti“

  3. Virus ne prodire kroz kožu na rukama, a na rukavicama se skuplja kao što bi se i na rukama. Skinuo rukavice, ili dobro oprao ruke, koja je razlika?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.