Šta je pisala jugoslovenska štampa dan pre bombardovanja 6. aprila 1941. godine? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 80 godina, samo dan pre početka rata, list Pravda je izveštavao o prestanku zaoštravanja odnosa sa Nemačkom. A list Vreme o polaganju zakletve prvog potpredsednika Kraljevske vlade, dr Vlatka Mačeka.

List Pravda 5. aprila 1941. godine prenosi da gubimo bitku protiv sulude propagande pojedinih medija iz inostranstva, ali ne i iz Berlina.

Pored svih dostavljenih činjenica o redu i miru unutar ove države, listovi i glasila se nisu ustručavala da nastave iznošenje lažnih vesti.

„Po Nemačkim opštinama su raspoređeni „zloglasni četnici“ koji prisiljavaju žene nemačkih manjina da ljube značke sa mrtvačkim glavama i tuku ih“, preneo je list Pravda iz stranih glasila.

Međutim, iz Berlina se nije mogla čuti ni reč o stavu prema Jugoslaviji. Iako nadređeni ćute, naglašava se da sa velikom pažnjom prate dalji tok.

Šta je pisala jugoslovenska štampa dan pre bombardovanja 6. aprila 1941. godine? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Kao razlog za tišinu o odnosima dveju država, verovalo se da čekaju zauzimanje stava nadležnih u Jugoslaviji.

Nemački listovi su smanjili kampanju iznošenja netačnih informacija, a radio stanice su u potpunosti prestale da prenose večerne vesti o položaju manjina u Jugoslaviji, tim činovima pretpostavljen je prestanak zaoštravanja odnosa.

Takođe, izostale su i dosad prisutne vesti o nesporazmu između Beograda i Zagreba, koji se danas pokazao kao nepostojeći.

Iz Rima su došli komentari, ali ne od zvaničnika, koji su uzdržani – kažu kako nestrpljivo čekaju kakav će ishod ujedinjenje Srba i Hrvata imati na spoljnu politiku.

Prethodnih dana su se mogle pročitati vesti u Rimu, o „razdoru“ i „nepremostivom jazu“ između ova dva jugoslovenska naroda.

U pretposlednjem broju lista Pravda, zanimljivo je za izdvojiti i naslov „Da li treba i kako zaštiti našu porodičnu zadrugu?“.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

Kako navodi list Vreme , juče su linijom Zagreb-Beograd stigli predstavnici Hrvatskog seljačkog pokreta. Među kojima i predstavnik Hrvatskog naroda dr Vlatko Maček.

Šta je pisala jugoslovenska štampa dan pre bombardovanja 6. aprila 1941. godine? 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Gospodin Maček je okarakterisan kao nosilac Srpsko-hrvatske sloge.

Posle kratkog odmora u hotelu Bristol, dočekan je u Predsedništvu ministarskog saveta gde je položio zakletvu i preuzeo dužnosti prvog potpredsednika Kraljevske vlade.

Zatim je u Kraljevskom Dvoru na Dedinju službeno primljen kod kralja Petra II Karađorđevića.

Važna vest, izašla u pretposlednjem sačuvanom broju lista Vreme u arhivi, je formiranje nove vlade u Mađarskoj nakon samoubistva predsednika vlade, grofa Telekia.

Za sutradan, na Uskrs, list Vreme najavio je i otvaranje stadiona Sportskog kluba „Jugoslavija“ u Beogradu koji će moći da primi 50.000 gledalaca.

„Kada bi zemlja koja je navučena teren crvenih natovarena na vagone kompozicija voza bila bi duga 250 kilometara , to jest kao pruga Beograd-Niš“, pisalo je o stadionu.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.