Foto: EPA-EFE/ FABIO FRUSTACI

Sagovornici Danasa smatraju da je ponašanje predsednika skandalozno i da je time prekršio međunarodne norme po kojima predsednici i premijeri država moraju imati dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje. Putovanja predsednika bez obezbeđenja takođe mogu da znače da on nešto krije i da ima tajne sastanke u inostranstvu.

U nameri da se pokaže kao običan čovek iz naroda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da voli da pobegne sopstvenom obezbeđenju, te da je tako prošle sedmice sa sinom prisustvovao utakmici polufinala Lige šampiona Roma – Liverpul i ušao u komunikaciju sa hrvatskim navijačima. Vučiću su na stadionu, kako kaže, prišli momci iz Splita i Zagreba i pitali ga da li mu je telohranitelj naoružan.

– Rekao sam tim momcima: „E, ovo mi je sin, nemojte da brinete, nemamo nikakvo oružje.“ Oni su onda rekli: „Svaka ti čast, imaš petlju veću nego svi drugi ovamo!“ – rekao je Vučić u intervjuu za Kurir. Potom je pojasnio da je on običan čovek koji svakom može da pogleda u lice.

– Nema veze što su bili trostruko brojniji, ništa im nije padalo na pamet, iako vidim da su stigli sa negativnim predrasudama u prvom trenutku. Da vam nešto kažem, ja sam običan i normalan čovek i jedva čekam vreme kada neću da imam obezbeđenje i kada ću sve one koji mi danas prete i govore: „Kako ćete da izađete?“ smeti da pogledam u lice i da kažem da nisam ukrao ni jedan jedini dinar i da im u lice kažem da je Srbija mesto u koje dolazi bolja budućnost. A to će se dogoditi svakako – rekao je Vučić.

Predsednik Nove stranke i bivši premijer Zoran Živković sumnja da je Vučić bez obezbeđenja putovao u Italiju, odnosno veruje da predsednik Srbije ne govori istinu.

– Vučić je tu izjavu dao u nameri da se predstavi normalnim i zdravim čovekom, što on nije ni u političkom niti u bilo kom drugom smislu. Toliko interesovanje za fudbalske utakmice pokazuje da nije prevazišao status asistenta pomoćnika vođe navijača. To vam je onaj što vođi donosi burek, objašnjava Živković. Ukoliko je Vučić zaista otputovao bez obezbeđenja, u šta naš sagovornik sumnja, takvo ponašanje bi, prema njegovim rečima, bilo nedopustivo.

– Međunarodna pravila nalažu da predsednici, premijeri, predsednici skupština i ministri odbrane imaju stalno, dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje. Bio sam u takvoj situaciji, nije nimalo prijatno, ali to jednostavno mora da bude tako, istakao je Živković.

To nam je potvrdio i nekadašnji član obezbeđenja pokojnog premijera Zorana Đinđića, koji je insistirao na anonimnosti. On je Vučićevo ponašanje ocenio kao skandalozno, smatrajući da je u društvu gde se na ulicama svakodnevno događaju ubistva ovakvo ponašanje i razmišljanje predsednika u najmanju ruku neprimereno.

– On je time ugrozio ne samo svoju već i bezbednost svog sina. Ukoliko je zaista na utakmicu u inostranstvu išao bez obezbeđenja, to nije normalno ponašanje. Jer on ne predstavlja sebe lično, već državu čiji je najviši funkcioner. Ne razumem kome je namenjen taj populizam – naglašava naš sagovornik.

Vlasnik detektivske agencije „Diza“ i član obezbeđenja Nebojše Čovića u vreme dok je bio potpredsednik Vlade, Slobodan Pajić, kaže za Danas da propusti u obezbeđenju predsednika Vučića ukazuju na sistemski problem u radu svih bezbednosnih službi u zemlji.

– Ovo nije prvi put da predsednik ode iz države bez znanja bezbednosnih službi. Setite se Pariza, potom NJujorka. Zbog čega je on tamo išao, sa kim se sastajao? Čak i da nije imao sopstveno obezbeđenje, BIA bi o tome morala da ima podatke – ističe naš sagovornik. On dodaje da predsednik može da potpiše zahtev da negde ide bez obezbeđenja, ali nikako ne sme da ode bez njihovog znanja, kao i bez znanja ostalih bezbednosnih službi o tome gde putuje, zbog čega i sa kim se sastaje. U suprotnom, naglašava, predsednik nešto krije.

– On nema taj luksuz da se ponaša kako hoće. Bezbednosne službe ne čuvaju samo pojedince, već i državne interese, što znači da niko od visokih funkcionera ne može da se sastaje sa pojedincima i različitim interesnim grupama bez njihovog saznanja – naglašava Pajić.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je nedavno bio u NJujorku a Vuk Jeremić. predsednik Narodne stranke, tim povodom je rekao da je predsednik Srbije otputovao tajno kako bi pregovarao o Kosovu, što je predsednik demantovao navodeći da je reč privatnom putovanju.

Bezbednosni sistem ne funkcioniše

– Bio sam jedini član ličnog obezbeđenja Nebojše Čovića. Tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović ocenio je da je potpredsedniku Vlade potrebno više ljudi u obezbeđenju. Pitao sam zbog čega, ako MUP i BIA rade svoj posao, međutim, ministar nije imao odgovor. Potom je od mene tražio da uradim bezbednosnu procenu – kaže Slobodan Pajić, dodajući da ovaj primer pokazuje da bezbednosni sistem ne funkcioniše, da ne postoji koordinacija službi, niti međusobno poverenje.

Predsedništvo bez odgovora

List Danas poslao je juče pitanja Predsedništvu Srbije u vezi sa odlaskom predsednika Srbije u Italiju bez obezbeđenja, ali do zaključenja ovog broja Danasa odgovori nisu stigli.