Šta narodni poslanici misle o uvođenju srednjeg pola? 1Foto: EPA-EFE/ALEX HOFFORD

Uvođenje srednjeg pola u zvaničnim ličnim dokumentima pitanje je oko kojeg među poslanicima Skupštine Srbije postoji relativna saglasnost – većina njih je protiv.

U poređenju sa ostalim pitanjima iz rubrike Šta kažu o, a koja se odnose na legalizaciju marihuane, prostitucije, uvođenja obaveznog vojnog roka, pitanje registrovanja srednjeg pola u zvaničnim dokumentima izazvalo je najsličnije reakcije.

Šta uopšte znači „srednji pol“? To znači priznati osobi pravo da bude označena kao „neodređena“. Ovo se odnosi na osobe koje se ne osećaju ni kao muškarci ni kao žene, a prva zemlja koja je uvela ovo pravo je Australija, 2013. godine.

Koliko su sa ovom temom upoznati oni koji sede u Skupštini? Poslanica Nove Srbije – Pokret za spas Srbije i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, na primer, ironično je istakla da, iako je završila medicinu, ne zna šta je to srednji pol.

„Protiv sam registracije srednjeg pola. Učila sam da ima ženski (xx) i muški (xy) pol“, kazala je ona.

Da „zaista ne zna šta bi to moglo da znači“, rekao je i poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski.

„Sa medicinske strane, kada pričamo o polu i značenju pola, kada pođemo od banalne stvari izvod iz matične knjige rođenih ili lične karte, pol nije određen našom sopstvenom voljom ili poimanjem šta smo i ko smo nego onim što je medicina definisala šta su karakteristike muškarca i žene“, odgovorio je Komplenski.

On je, ipak, dodao da saglasan sa ovim, ali u situacijama kada određena osoba promeni pol, iz medicinskih razloga.

„Ali da se svako od nas izjašnjava o tome šta on za sebe smatra – dal je muško ili žensko ili ono, stvarno ne znam kako bih definisao srednji pol, to nije pitanje političke opredeljenosti, državnosti, ljudske slobode onda bismo sve propise koji određuje šta pišu u ličnoj karti morali na potpuno drugi način da koncipiramo“, naglasio je Komlenski.

Izričito protiv bili su i poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, kao i lider Dveri Boško Obradović, koji je istakao da u Srbiji postoje mnogo važnija pitanja.

Još jedna poslanica Dveri koja je odgovorila na pitanja Danasa, Marija Janjušević, kazala je da se zalaže za to da se držimo zdravorazumskih rešenja i prirode, od koje se, kako je rekla, sve više otuđujemo.

“Zašto se zaustaviti samo na srednjem polu? Imate primer Kanade, gde je registrovano preko 30 različitih rodova, a čak je i u Srbiji u zvanične izveštaje UNDP i USAID uveden i „interseks“ rod, pa je sada u upotrebi skraćenica LGBT”, istakla je Janjušević, dodajući, poput Obradovića, da u ovom trenutku ne vidi u kom pogledu bi građanima Srbije bilo bolje od bavljenja ovom temom.

Protiv ove ideje, zato što, kako je rekao, “nije upriličeno, pogotovo za neše društvo”, izjasnio se i narodni poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta kazala je da je srednji pol “besmislica i EU novotarija koja je apsolutno neprihvatljiva”, dok je poslanik Socijalističke partije Srbije Josip Joška Broz odgovorio da je srednji pol glupost, da to ne postoji, te da je to nešto što nam se nameće.

„Pa da više nema otac ili majka, nego roditelj dal je muški ili ženski. To je sve izopačeno“, dodao je on.

Da treba „da se zna ko je muško, ko je žensko“, kako postoji  „hiljadama godina“, da „Bog nije bio naivan kad je stvorio muškarca i ženu“ smatra poslanik Srpske napredne stranke Ljubiša Stojmirović.

„Naše društvo još uvek ima negativno mišljenje o njima i ovo bi izazvalo samo negativne reakcije okoline i stvorilo jednu vrlo neprijatnu atmosferu po njih same“, naglasio je.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjasnio se protiv, jer, kako je rekao, do sada nije čuo dobar argument koji bi ga uverio u suprotno, a čuo je dosta argumenata u prilog ovoj praksi.

Govorivši o regulaciji ličnih dokumenata kao o vrsti “obaveze”, narodni poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović rekao je da je to “sastavni deo harmonizacije našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU”, ma šta on o tome mislio.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Žarko Korać odgovorio je da je pitanje srednjeg pola – pitanje za budućnost.

Lider Nove stranke Zoran Živković, s druge strane, kazao je da mu nije jasno ni zbog čega i sada u dokumentima piše kojeg je osoba pola.

Samostalna poslanica Ana Stevanović istakla je da je registrovanje srednjeg pola “neprikonoveno ljudsko pravo”, dok je poslanik Demokratske stranke Goran Ješić rekao da ne bi imao ništa protiv ovakve prakse.

Poslanik Srpske napredne stranke Zoran Dragišić istakao je da nema stav o ovoj temi, ali da ne vidi razlog zašto se Srbija ne bi pridružila zemljama koje su uvele ovu praksu, a poslanik političke grupe „Slobodni poslanici“ Aleksandar Stevanović odgovorio je samo: „Nemam stav“.