Šta stoji iza napada poslanika SNS na Krizni štab i Vučićevog izvinjenja 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević (arhiva)

Napad poslanika SNS Vladimira Đukanovića na Krizni štab i potonje izvinjenje predsednika Aleksandra Vučića nije nikakva spontana razmena mišljenja unutra vladajuće partije već unapred dogovoreni igrokaz kojim se dodatno kruni poverenje u stručni deo KŠ, što je posebno opasno u vreme ogromne javnozdravstvene krize, smatraju sagovornice Danasa – Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka, i Biljana Stojković, profesorka Biloškog fakultata.

Vladimir Đukanović pozvao je Vladu pre pet dana da raspusti Krizni štab i ne usvoju predložene protivepidemijske mere kojima se „maltretira privreda“. Poslanik SNS je potom gostujući u emisiji Hit tvit na TV Pinku naveo nekoliko izjava člana Kriznog štaba Predraga Kona, ističući njihovu nedoslednost.

-Sad (Kon) kaže da se zakasnilo sa merama, a u počeku je govorio da je virus nikakav – rekao je Đukavnović.

Negde usred Đukanovićevog gostovanja, predsednik Vučić na Tviteru je napisao da se „izvinjava dr Konu i Kriznom štabu zbog napada koji dolaze i iz stranke koju vodi“.

-Izvinjavam im se, jer to ničim nisu zaslužili. Nažalost, u Srbiji se najmanje ceni odgovornost, a da pobedimo politikanstvo i neozbiljnost, biće nam potrebno još mnogo vremena, napisao je Vučić, nakon čega je poslanik Đukanović rekao da je „Kon najbolji epidemiolog kog imamo“, da je on samo izneo svoje mišljenje o radu

Kriznog štaba i da je „SNS je stranka u kojoj vlada pluralizam mišljenja“.

Sagovornice Danasa u ovoj situaciji međutim ne vide nikakvu slobodnu razmenu mišljenja već predstavu u kojoj su uloge odavno podeljene.

Šta stoji iza napada poslanika SNS na Krizni štab i Vučićevog izvinjenja 2
Snježana Milivojević Foto: N1

-Posmatrajući način na koji funkcioniše SNS svih ovih godina, jasno je da u toj stranci nema slobodnih strelaca već postoji jasna podela uloga na one koji napadaju, one koji se izvinjavaju,one koji se slažu… Na taj način SNS dobija priliku da kontrolisano odgovara na kritiku koju je prethodno sama proizvela – kaže Snježana Milivojević.

Biljana Stojković takođe navodi da se radi  „ugovorenom igrokazu“, za koji je Aleksandar Vučić podelio uloge.

Šta stoji iza napada poslanika SNS na Krizni štab i Vučićevog izvinjenja 3
Biljana Stojković Foto: Medija centar

-Đukanovićev zadatak je da unese dodatnu zabunu jer se mora skrenuti pažnja sa drugih aspekata kriza, odnosno činjenice da je zdravstveni sitem u potpunom kolapsu. Potrebno je i da se među naprednjacima nađu ljudi koji će stajati i na jednoj i na drugoj strani, tako da se ceo SNS raspilne na sva moguća mišljenja koja postoje u društvu vezano za krizu. Na taj način oni pokrivaju zapravo svako mišljenje koje postoji u biračkom telu – navodi Stojković.

Snježana Milivojević pak veruje da iza napada ne stoji toliko želja da se skrene pažnja javnosti sa važnih problema koliko pokušaj da se diskredituje stav struke koji bi mogao biti suprotan stavu vlasti.

-Krizni štab je od početka na jednom problematičnom mestu jer je sastavljen od stručnog i političkog dela, s tim što se u političkom delu verovatno podrazumevalo da će oni dominirati pa je i podrivan ugled stručnog dela. Cilj poslednjih napada na Krizni štab jeste diskreditavanje njihovog stručnog mišljenja koje bi bilo suprotno političkoj odluci da se ekonomski interesi stave iznad interesa zdravlja. To igranje političkog dela štaba sa stručnim delom dovelo je do sunovrata poverenja pa javnost više ne veruje ni jednima ni drugima, i to u vreme kada nam najviše treba pomoć da izađemo iz krize i kada se otvaraju neverovatne teorije zavere o poreklu virusa ili vakcinama – navodi Milivojević.

Šta stoji iza napada poslanika SNS na Krizni štab i Vučićevog izvinjenja 4

Da su lekari u Kriznog štaba u nezavidnom položaju smatra i Biljana Stojković ali i napominje da oni sami pristaju na takvu poziciju.

-Svesni su i lekari u koju ih situaciju stavljaju političari ali nije jasno zašto i dalje pristaju da učestvuju u toj igranci koja je pogubna i za njih i za celo društvo.

Vreme će verovatno pokazati razloge zbog kojih pristaju da budu deo Kriznog štaba – zaključuje Stojković.

Svi populisti potcenjuju znanje

Snežana Milivojević kaže da su napadi političara na Krizni štab odnosno stručnjake samo deo jednog opšteg trenda „kome pribegavaju populisti širom sveta a to je potcenjivanje znanja, i stavljanje politike iznad znanja, u stvari demonstriranje moći. Ona podseća da se odlazeći predsednik Donald Tramp od početka pandemije obračunavao sa stručnom javnošću a da se u Srbiji za takvim pristupom poseglo malo kasnije. „Kako je kriza postajala sve dramatičnija tako je rastao zahtev javnsoti da se stručni deo štaba oglasi i da se njihova reč više sluša. Političari su to u nekim trenucima poštovali ali su mnogo češće preuzimali njihovu ulogu pa je tako predsednik počeo da otvara bolnice, nabavlja respiratore i na brzinu naučio medicinske termine, shvativši da je za javnost važnija stručnost nego politička moć“, dodaje Milivojević.

 

Raniji napadi na KŠ

Vladimir Đukanović i ranije je osporavao odluke Kriznog štaba pa je tako povodom najave da bi maske mogle da postanu obavezne i na otvorenom na svom Fejsbuk profilu napisao „Dosta bre! Prihvatam, mada nevoljno, da masku nosim u zatvorenom prostoru, ali na otvorenom živ neću da to nosim. … Znači, prihvatam svaku racionalnu meru i koja ima smisla, ali da nosim pod prinudom masku na otvorenom i još da me neko kažnjava za to, e to neću. I neću za to da glasam ako se predloži“, napisao je između ostalog Đukanović a potom i obrisao u oktobru.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

21 reagovanja na “Šta stoji iza napada poslanika SNS na Krizni štab i Vučićevog izvinjenja”

 1. Đuka je poznat po svojoj doslednosti, koliko se sećam govorio je da neće glasati za vladu u kojoj je Zorana Mihajlović ali neštonisam primetio da je bio protiv kada je trebalo ponovo izglasati vladu Ane Brnabić

   • Ma tebi niko nije „jak“ ako se ne zove Aleksandar Vucic. Taman da ti kaze da streba da „glodjes“ falus svaki dan ti bi to ukapirao kao „boziju zapovest“. Kakve veze ima ko su analiticari? Znaci izneli su svoje misljenje o situaciji koje provaljuje i dete od 8 godina pod uslovom da nije botina SNS-a poput tebe i to je citava prica. Ti mozes da se slozis sa tim, ili ne. To sto vi imate te mantre kao „diskreditujete“ nekog, a sami ne verujem da ste dve „strucne knjige“ procitali u zivotu (pod uslovom da znate sta je strucna literaura za bilo koju oblast i da ste uopste culi da to postoji). Znas, konjina misli da je manja konjina ako sve dovede na nivo konjine, na zalost cak i da uspes da spustis sve ostale na taj nivo bolna istina je da ti svakako ostajes konjina, nema koristi za tebe ako zamislis da su drugi isti kao ti, a nisu. To je upravo ono sto vi radite, ne pokusavate da nadogradite sebe, prosirite vidike i mislite svojom glavom, vec svakog ko ima sta da kaze vi pokusavate da srozate. Zamisli, jaki vam analiticari? A ti si? Ko? Da bi ocenjivao neciju strucnost u bilo cemu?

    • Obavezno barem cenzurirati svaki komentar kojim se dovede u pitanje stav i mišljenje gostiju opozicionim medija. Posebno dosljedno, kao i do sada, napadati svaku izjavu Vučića, bez obzira dali je u pravu ili ne. Takvom praksom opozicja sigurno dolazi na vlast!? Ko zna, možda će će narod povjerovati i promenti mišljenje na sljedećim izborima. Može se desiti da se zaborave obećanja petooktobarsku pučista i svojih praznih džepova!? Još Miljacka nije odnela mostove, ali čuda mogu da se dese. Samo čudo može vratiti petooktobarce i njihove trabante ponovo na vlast.

   • Nisu studirali Megatrend, kupovali i falsifikovali naucne radove i titule. To je za tebe nepoznata materija. Ali, ti si svoj zadatak ispunio po nalogu Megatrend elite koja nazalost vodi drzavu u propast.

    • E grdno grešite i još ste grđe obavešteni: najveća „perionica“ nazovi diploma sa „Megatrenda“ je upravo FPN. Tamo se liferuju nazovi masteri. Polovina „kadrova“ iz skupštine grada Beograda ima baš tu „titulu“ i to „stećenu“ na FPN.

    • U odnosu na koji period i po kojim parametrima(ne mišljenjima) sadašnja vlast vodi Srbiju „u propast“!?

  • Koju istinu? I da, Vucic nema manira, to je jednostavno nemoguce staviti u istu recenicu ako vam neko nije napisao da tako treba.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.