Šta znamo o veštačkoj inteligenciji? 1Foto: J.Č.

Veštačka inteligencija okružuje nas i postala je deo naše svakodnevice.

Često je uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljajući mnogo o njenim različitim aspektima. To je podstaklo grupu od pet ljudi da osmisle pilot-projekat pod nazivom AI/VI čiji je cilj da razmotri ulogu veštačke inteligencije u savremenom društvu.

Ovaj tim kreirao je igru koja se igra preko mobilnog telefona i čiji je cilj da podstakne igrače da preispitaju svoj odnos prema veštačkoj inteligenciji.

„Ova igra se igra na otvorenom. Ideja je da dođete do centra grada i tada otpočinje avantura. Igra će  vas voditi od jedne do druge lokacije. Svako mesto gde dospete je svojevrsna  tematska stanica. Igrači svojim odgovorima determinišu sebe i realnost kroz koju prolaze. Nakon što isprobaju igru, na piknik diskusiji mogu da podele doživljeno iskustvo“ objašnjava za Danas Maja Maksimović, jedan od autora.

Šta znamo o veštačkoj inteligenciji? 2
Foto: J.Č.

Autori su stručnjaci iz različitih oblasti. Maja Maksimović i Aleksandar Bulajić su sa Filozofskog fakulteta. Ana Popović je pozorišna rediteljka i teatrološkinja, Isidora Pejović Blagojević je vizuelna umetnica, a Sunčica Pasuljević Kandić je zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za likovne medije.

Ana Popović ističe da iako je igru moguće odigrati i od kuće, doživljaj je neuporedivo bolji kada igrač obilazi lokacije. „Možete da sedite u svojoj sobi i igrate ovu igru, ali gubi se draž. Završićete za pola sata, a ako dođete do centra i pratite korake i zaista idete do svake lokacije na koju vas igra uputi, ovo će biti mnogo zanimljivije iskustvo“, kaže Ana Popović.

Neka od mesta do kojih igrači mogu da dođu igrajući ovu igru su: Jugoslovenska kinoteka, Etnografski muzej, Narodno pozorište, SANU, Filozofski fakultet, Gradska biblioteka i druge lokacije u blizini.

Šta znamo o veštačkoj inteligenciji? 3
Foto: J.Č.

Prateći program projekta je piknik diskusija u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu. Prošle nedelje organizovan je prvi takav razgovor.

Među posetiocima, kreatorima igre i igračima razvila se zanimljiva diskusija i zajedno su došli do novih saznanja razmenjujući postojeća iskustva.

Ove nedelje organizovan je još jedan takav piknik. Bilo je reči o tome kako nas tehnologija oblikuje, koji su savremeni diskursi o veštačkoj inteligenciji, da li je ugrožena naša privatnost i intima, da li veštačka inteligencija više služi autoritarnim režimima ili demokratskim društvima?

„Danas su na ovom pikniku pokrenuta brojna zanimljiva pitanja. Kao što su veštačka inteligencija i klimatske promene, možemo li i na koje načine da anticipiramo dalji razvoj AI? Kakvu sliku o dometu i ulozi veštačke inteligencija kreiraju savremena kultura i mediji? Da li AI može u jednom trenutku ovladati uverljivom simulacijom ljudske svesti – ako se to dogodi, kako ćemo je doživljavati kao autentučnu svest nalik našoj ili uverljivu iluziju čovekolikosti“, rekao je nakon piknika Aleksandar Bulajić.

Učesnici su aktivno diskutovali o ovim pitanjima pod otvorenim nebom dok su  opušteno sedeli na ćebadima za piknik. To je doprinelo prijatnoj i relaksirajućoj atmosferi koja je odlikovala ovaj skup.

Na projektu AV/VI aktivno se radilo od februara. Ova igra spaja umetnost, nauku i tehnologiju, a piknik je pomogao u rasvetljavanju svega što intrigira, zbunjuje i inspiriše u vezi sa veštačkom inteligencijom.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.