Sto pitanja za Vladu Srbije o slučaju Topčider 1Foto: Stanislav Miljoković

Advokati porodica dvojice gardista ubijenih u vojnom objektu Karaš na Topčideru 5. oktobra 2004. godine, uputiće zahtev Vladi Srbije sa više od 100 pitanja u vezi sa ovim slučajem, saznaje Danas.

Kako objašnjava advokatica Olgica Batić, suština njihovog zahteva je da se formira nova komisija koja bi ispitala sve okolnosti koje su dovele do ubistva gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića pre 12 godina i utvrđivanje krivične odgovornosti svih umešanih u ovaj slučaj.

– Tražićemo prijem kod premijera Vučića i podnećemo predlog odluke o formiranju vladine komisije, jer smatramo da ne postoje prepreke da se tako nešto ne učini. Naravno, ukoliko ne postoji politička volja, tim pre, pošto takve komisije postoje i u slučaju Ćuruvija i u slučaju Dade Vujasinović – navodi Batić.

Prema njenim rečima, zahtevaće da punomoćnici porodica oštećenih budu članovi komisije kao predlagači njenog formiranja, ali i predstavnici Višeg tužilaštva, Tužilaštva za ratne zločine, Ministarstva odbrane i BIA.

– Formalno će biti utvrđivanje svih činjenica vezanih za njihovu pogibiju, ali neće biti ograničenja na utvrđivanje samo krivične odgovornosti. Ali to je deo tužilačkog posla. Ipak, kada pravosuđe iz nekog razloga ne radi, zbog straha ili nekog drugog razloga, onda moramo da tražimo formiranje komisije – naglašava Batić i dodaje da je to jedna vrsta pritiska da bi „pravosuđe konačno počelo da radi“.

Pripadnici Gardijske brigade Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović nađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta „Karaš“ u Beogradu. Posle njihove pogibije tadašnji Vojni sud je sproveo istragu, a veštaci koje je taj sud angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe. Međutim, Nezavisna komisija, koja je formirana po nalogu tadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala leševe, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba. Tu verziju događaja potvrdilo je i veštačenje američkog FBI. Predmet je i dalje u predistražnoj fazi u beogradskom Višem javnom tužilaštvu.

Pitanja bez odgovora

Govoreći o više od 100 pitanja koja su ostala nejasna, advokatica Olgica Batić kaže da je reč o propustima u istrazi koje su utvrđene za ovih 12 godina i da one počinju tragičnog 5. oktobra 2004.

– Tražimo ispitivanje postupanja tadašnjeg Vojnog tužilaštva.

– Zašto je onemogućen uviđaj?

– Zašto je hitna pomoć došla tek posle 51 minut?

– Zašto je lice mesta očišćeno?

– Zašto su parafinske rukavice uzete samo od ubijenih gardista i još jedne osobe, a ne od svih 16 osoba koje su bile u objektu?

– Zašto nije bilo automobila u objektu?

– Zašto niko ništa nije čuo i video?

– Da li je Ratko Mladić bio u objektu Karaš tog dana?

– Ako nije bio Mladić, da li je neki njegov pripadnik ili bivši pripadnik obezbeđenja bio u objektu?

– Kako je moguće da načelnika Generalštaba VSCG o događaju ne obaveštava Vojska, nego Vuk Jeremić, tadašnji savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića?

– Zašto Više javno tužilaštvo u Beogradu 12 godina ne radi ništa na predmetu, pošto je i danas u predistražnoj fazi?

– Zašto veštaci Nezavisne komisije – doktori Sarić i Ivanka Baralić nikada nisu saslušani?

– Kakva je uloga veštaka Branimira Aleksandrića?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.