Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na naslovnoj strani Pravde osvanule su fotografije iz života kraljice Marije uz pompezan naslov „Rumunija duboko žali smrt svoje Kraljice koja je i za vreme svetskog rata delila sa svojim narodom najveće patnje“.

Ona je opisana kao velika kraljica, plemenita žena i mudra političarka. Rešena da da sve od sebe za materijalni, kulturni, politički i moralni napredak Rumunije, „napustila je svoje udobno ognjište, svoga muža i svoju decu i otišla na bojište, lečeći teške rane rumunskih heroja koji su se borili za otadžbinu, ne prezajući ni trenutka pred kišom ubojnih metaka“, piše Pravda. Njena sahrana zakazana je za četiri dana.

Za to vreme, u Palestini se vode krvavi sukobi. Napadi u Haifi odneli su 14 života.

„Jevrejske porodice beže iz centra terorističke akcije u severne krajeve Palestine“, javlja agencija Avas.

Jedan list piše kako u pitanju nisu samo arapski teroristi, već da među njima ima i Jevreja koji su napadali i ubijali.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako Vreme prenosi, doček engleskih suverena u Francuskoj bio je krajnje veličanstven, kao i njihov ispraćaj iz Britanije.

„Prozori svih kuća od Bekingemske palate do Viktorijine stanice bili su iskićeni zastavama i cvećem. Naročito veliko mnoštvo naroda skupilo se pred Viktorijinom stanicom očekujući odlazak britanskih suverena na ovaj istorijski put“, piše Vreme.

Zanimljiva vest stiže iz Travnika. Navodno, u ovom mestu pronađena je Stradivarijeva violina.

„U Travniku kod penzionisanog lugara g. Dimitrija Jovanovića pronađena je prava Stradivarijeva violina koju je dobio u zamenu od jednog bega za tamburicu“, prenosi list.

Nju je prepoznao jedan činovnik videvši naptis „Antonius Stradivarius 1813“. Pored toga utisnuto je bilo i „A. S.“ i mali krst. Za ovu violinu Jovanoviću je ponuđeno 180.000 dinara, pod uslovom da se prethodno pošalje u Beč kako bi se utvrdilo da li je u pitanju original.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.