Ako je suditi po ocenama i priznanjima koje dobija u poslednje vreme, Studentski centar u Kragujevcu stasava u jednu od vodećih i najuspešnijih ustanova te vrste u zemlji. Ovdašnji Studentski centar je, podsetimo, ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete i sporta, koje se ustanovama toga tipa dodeljuje za unapređenje studentskog standarda u prethodnoj godini.

Ako je suditi po ocenama i priznanjima koje dobija u poslednje vreme, Studentski centar u Kragujevcu stasava u jednu od vodećih i najuspešnijih ustanova te vrste u zemlji. Ovdašnji Studentski centar je, podsetimo, ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete i sporta, koje se ustanovama toga tipa dodeljuje za unapređenje studentskog standarda u prethodnoj godini. To priznanje je na Svetoga Savu, u beogradskom Sava centru i zvanično uručeno direktoru kragujevačkog KC Mlađanu Dimitrijeviću. – Svetosavska nagrada je uručena meni, a dodeljena je, naravno, Studentskom centru, odnosno celom kolektivu naše ustanove koji je svojim radom i angažovanjem doprineo da jedno tako vredno priznanje stigne u Kragujevac – pojašnjava Dimitririjević.

Hrana po evropskoj meri

– Pripreme za proizvodnju kvalitetne i bezbedne hrane, ističu u SC, trajale su punih osam meseci. Ceo projekat koštao je preko sedam miliona dinara, a značajnu finansijsku podršku njegovoj realizaciji dala su ministarstva prosvete i poljoprivrede. -Dobijanju sertifikata HACCP ptrethodila je dugotrajna procedura ispunjavanja brojnih uslova. Ovo stoga što taj sertifikat precizno propisuje izgled prostorija za pripremu i serviranje hrane,kao i magacinskog prostora za smeštaj namirnica, zatim kvalitet i vrstu materijala i opreme koji u tom prostoru za smeštaj, pripremu i izdavanje obroka moraju da da budu instalirani. Otuda smo u te prostorije, primerice, ugradili specijalne podove i police od metala i plastike, a na njihove ulaze instalirali barijere za dezinfekciju. Uz ovo, sertifikat propisuje i kako treba da bude obučeno osoblje koje priprema i izdaje hranu . Sertifikat, na kraju, propisuje i precizne rokove serviranja hrane od momenta okončanja njene pripreme – veli direktor Studentskog centra u Kragujevcu Mlađan Dimitrijević.

On kaže da je Svetosvska nagrada dodeljna SC u Kragujevcu na osnovu ocena koje su o kvalitetu usluga i životnih i radnih uslova akademaca u toj ustanovi, dali članovi studentskih asocijacija, koji su i sami korisnici usluga Studentskog centra. -Smatram da je standard studenata u našoj ustanovi pre svega unapređen u delu socijalizacije njihovog boravka i života u SC. Boravak studenata u ustanovama ovoga tipa, prema mom sudu, ne sme da se svede na spavanje i uzimanje hrane. Naprotiv, mora da bude oplemenjen i drugim aktivnostima i sadržajima, koje smo mi, sudeći po proceni studentskih asocijacija, uspeli da ponudimo korisnicima naših usluga – kaže Dimitrijević, napominjući da studenti smešteni u kragujevačkom SC od lane, između ostalog, imaju na raspolaganju i dve internet sale sa jedanaest računara.
Pored Svetosavske nagrade, Studentski centar u Kragujevcu nedavno je dobio i priznanje u vidu sertifikata HACCP, koji svedoči i garantuje da se hrana u toj ustanovi priprema i servira prema najvišim evropskim standardima.
Ovdašnji SC je,koliko je i široj javnosti poznato, prva budžetska ustanova u Srbiji koja je dobila rečeni sertifikat o kvalitetu i bezbednosti hrane u njenom restoranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari