Sud ispituje zakonitost procedure, a ne da li je doktorat Malog plagijat 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran Tomić objašnjava za Danas da će sud ispitivati osporeni akt u granicama tužbe.

– Sva je prilika da će težište biti na zakonitosti procedure donošenja akta Odbora za profesionalnu etiku. A utvrđivanje (ne)postojanja neakademskog ponašanja, odnosno plagiranja, premašuje sudske ingerencije i kompetentnost. Dakle, Upravni sud može da utvrđuje da li su sve žalbe na prvostepenu odluku dostavljene svim licima sa stranačkom legitimacijom u konkretnom postupku, da li je Odbor odgovorio na sve navode žalbi punomoćnika Siniše Malog i da li su eventualni procesni nedostaci u radu Odbora bitni, da li su mogli (i da postoje) da budu od uticaja na meritorno, suštinsko rešavanje odnosne upravne stvari. Smatram da ne bi bili nipošto odlučujući. Naime, nesumnjivo je dokazano, belodanim upoređivanjem relevantnih delova tekstova, da je u pitanju kvantitativno i kvalitativno znatno i bezobzirno prepisivanje, to jest preuzimanje tuđeg intelektualnog dobra bez navođenja izvora, originala. I to je jedino važno – ističe Tomić. On smatra da je rešenje Etičkog odbora u svemu zakonito i pravilno.

Akademik Dušan Teodorović kaže da se nadao da je Siniša Mali sačuvao deo samokritičnosti i samopoštovanja. “Znam iz njegove biografije da je završio Petu beogradsku gimnaziju i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu. Bar zbog sećanja na neke od časnih ljudi koji su mu predavali nije smeo da nastavlja cirkus i ulaže nekakve žalbe Upravnom sudu. Očigledno je da su  partijska pripadnost, grupni interesi i neutemeljena ministarska bahatost nadjačali osećaje za pristojnost i moralna načela”, komentariše Teodorović za Danas. On je predložio Malom da posle povlačenja tužbe Upravnom sudu sastavi izvinjenje svojoj porodici, građanima, kolegama, studentima i profesorima srpskih univerziteta. Sastavni deo izvinjenja bi, prema Teodorovićevom mišljenju, morala da bude i ostavka na mesto ministra finansija u Vladi Srbije i povlačenje iz javnog i političkog života.

Kako je Danas pisao, pred Upravnim sudom 17. decembra je pokrenut upravni spor po tužbi Siniše Malog protiv odluke Odbora za profesionalnu etiku UB. Predmet je trenutno u postupku prethodnog ispitivanja procesnih pretpostavki za vođenje upravnog spora, rečeno je našem listu u tom sudu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.