Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Optužena je Sizana Tibod, koja je u Parizu poznata pod imenom “lepa Sizana”. Ona je ustvari muškarac i zove se Andre Švindenhmer, piše list Pravda pre 80 godina.

Kod ženskog sveta, on je bio veoma omiljen. Zbog njega je često dolazilo čak i do raznih skandala. On je svoje simpatije poklonio jenoj devojci, koja je bila veoma ljubomorna.

Ta ljubomora navela je devojku na neobičnu ideju. Da ne bi dolazio u dodir s drugim devojkama, ona je nagovorila Andrea da obuče žensku haljinu.

U početku je sve bila šala, ali Andreu se kasnije sviđalo da se u društvu pojavljuje kao žena.

I on je zato postao “lepa Sizana”.

Jednog dana pobegao je od svoje ljubomorne devojke. Otputovao je u Marsej, ali kao žena.

Međutim, jednog dana šofer njenih poslodavaca počeo je da joj se udvara i da je progoni svojim ponudama. Po svaku cenu hteo je da ga uzme za ženu.

Andre je uočio da se nalazi u opasnosti, zato je brzo napustio svoju službu. Otputovao je u Pariz.

Ali pošto tu nije mogao da nađe službu, počeo je da vrši prevare. Te prevare vršio je ponekad kao Andre, ponekad kao “lepa Sizana”.

U krađi automobila postao je pravi specijalista. Jednog dana su ga uhapsili i tada se doznalo da je Andre Tibod živeo dvostrukim životom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme piše o pronalasku mašine koja računa sve.

Poznati francuski inženjer Luj Kafinjal konstruisao je jednu mašinu, koja je u stanju da rešava sve algebarske probleme.

Kafinjal je profesor Pomorske akademije u Brestu. Nekoliko godina je radio na konstrukciji ovog aparata.

Pre nekoliko dana prikazao je mašinu pred francuskom akademijom nauka.

Poznati matematičar D’Okanj izrazio je oduševljenje ovom mašinom. Ovaj aparat rešava ne samo sva algebarska pitanja, već daje odgovore i na probleme više tematike.

Jedino ostaje otvoreno pitanje da li ova mašina, pogodna za naučnike, može da bude korisna i školskoj omladini.

Za sada će gimnazijalci i dalje morati sami da rešavaju algebarska pitanja, pošto je cena aparata tako visoka da ga retko ko može nabaviti.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi