Foto: FreeImages

Neprimećen bio je i odgovor predsednika Vrhovnog suda Džona Robertsa. „Mi nemamo Obamine ili Trampove sudije, kao ni Bušove ili Klintonove“, odgovorio je Roberts Trampu u saopštenju.

„Ono što imamo je izvanredna grupa posvećenih sudija koji čine sve što je u njihovoj moći kako bi pravično sudili“, kazao je Roberts. Sličnih napada na sudove ima i u Srbiji, ali se retko dešava da neko iz državnih institucija stane u njihovu odbranu.

Neka vam tajkuni vode državu

„Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno“. Ovako je predsednik Srbije i „jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta“ Aleksandar Vučić u septembru 2017. godine reagovao kada je saznao da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio oslobađajuću presudu biznismenu Miroslavu Miškoviću za zloupotrebu u putarskim preduzećima.

Ono zbog čega ova izjava najmoćnijeg čoveka u zemlji predstavlja nedozvoljeni pritisak na sud je zbog toga što je istovremeno deo optužnice protiv Miškovića vraćen na ponovno odlučivanje. Naime, on je u prvom stepenu oslobođen za zloupotrebu putarskih preduzeća, ali i osuđen za pomaganje u utaji poreza. Po ovom drugom delu optužnice, i dalje se pred Višim sudom vodi postupak.

Podsetimo, slučaj Mišković je imao veliki značaj za predsednika Vučića, pošto je njegova popularnost naglo skočila upravo pošto je Mišković uhapšen. Vlasnik Delte, kao i njegov sin, proveo je sedam meseci u pritvoru, a uhapšen je upravo zbog sumnje da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća. Tek naknadno je izmenjena optužnica i ubačeno i krivično delo pomaganje u utaji poreza. Sudija koji je vodio ovaj postupak, Vladimir Vučinić je bio pod pritiskom tabloida, kao i svojih pretpostavljenih zbog odluke da Miškoviću odobi da ode u inostranstvo na službeni put.

Na predsednikovu izjavu o tajkunima koji vode zemlju nije reagovao ni Visoki savet sudstva, ni Vrhovni kasacioni sud.

„Gospodo sudije, rekao bih poštovane“

Još jedan pravnik, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević je svojom reakcijom na nepravosnažnu presudu bivšem ministru Predragu Bubalu nedozvoljeno komentarisao sudsku odluku. Vučević je u decembru 2017. godine kao „pravnik i kao običan građanin“ pozvao javnost da „ne ćuti više na sramne oslobađajuce presude najvećim kriminalcima, koji su ojadili državu i građane.

„Gospodo sudije, pitam vas ono što se narod Srbije pita svakoga dana – kada ćete početi da sudite po zakonima Republike Srbije, pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od dosovskih osvedočenih lopova, koji su sproveli najmonstruoznije pljačkaške privatizacije“, upitao je Vučević implicirajući da su sudije Višeg suda u Beogradu korumpirane.

Vučević je nastavio u istom maniru: „Gospodo sudije, rekao bih poštovane, ali mi moj obraz i naš narod ne da, jer, kako da budete poštovani dok najveće lopove oslobađate njihove očigledne krivice, a narod pravite ludim“.

Na kraju svog saopštenja on je pitao sudije koliko košta pravda i koliko košta obraz i čast da ubede građane da lopovi nisu lopovi.

Na ovu izjavu reagovao je i Visoki savet sudstva, kao i strukovna udruženja Društvo sudija Srbije i CEPRIS koja su osudila Vučevićevu izjavu navodeći da ona predstavlja pritisak na sudije i stvara sliku da su sudije korumpirane. Izjavu je komentarisao i predsednik Vučić.

„Nije trebalo da kaže, ali je rekao istinu, jer većina sudija su časni ljudi, ali on je rekao ono što misli 99 odsto građana Srbije“, rekao je Vučić. „Sada nas ubeđuju da niko kriv zbog toga što se neki tajkun koji se obogatio na narodnoj grbači, da je to bogougodno, a onaj ko kaže nešto protiv toga je kriv“, dodao je on.

Presuda za posao u vrtiću

Implikacija da je oslobađajuća presuda motivisana korupcijom sudije mogla je da se pročita i u saopštenju Gradskog odbora Srpske napredne stranke iz Šapca. Oni su napali sutkinju Osnovnog suda u Šapcu Biljanu Mraović pošto je ona u maju ove godine oslobodila gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića po optužbi da je nenamenski trošio sredstva iz budžeta.

Prema navodima šabačkih naprednjaka, oslobađajuća presuda je predstavljala „presedan i veliko poniženje za građane“, posebno kada se zna da je zloupotreba budžeta za 2015. godinu koju je otkrila Državna revizorska institucija (DRI) teška pet miliona evra.

„Ovaj sudski epilog, nažalost, ima korene dublje nego što bi to mogli da zamisle pošteni stanovnici Šapca, pa ih Srpska napredna stranka ovom prilikom obaveštava da je sudija Biljana Mraović imala dodatni motiv da donese ovakvu odluku. Naime, dva meseca pošto je optužnica protiv Zelenovića stigla u sud, kćerka sudije Biljane Mraović je 06. februara 2018. dobila posao vaspitačice na određeno vreme u Predškolskoj ustanovi Naše dete“, piše u saopštenju SNS-a.

Uzgred to nije prvi put da se sutkinja Mraović, našla na udaru vladajuće stranke. Ona je 2009. godine prijavila za korupciju bivšeg predsednika suda u Šapcu, u vreme dok je na vlasti bila Demokratska stranka. Ona nije prošla reizbor koji je naknadno oboren od strane Ustavnog suda. Zbog njene borbe protiv korupcije u pravosuđu sudiji Mraović i njenoj porodici je prećeno zbog čega je sprovedena i policijska istraga.