Foto: BETAPHOTO UN Photo Mark Garten

Podsećajući da je svet 1994. i 1995. godine bio svedok genocida u Ruandi i Srebrenici, predsednik haškog Međunarodnog mehanizma sudova za ratne zločine Karmen Ađijus je rekao da Haški tribunal treba da sudi odgovornima za ratne zločine i da to treba da nastave da rade nacionalna pravosuđa, a ne političari.

„Pravda ima mnogo neprijatelja koji žele da zločini počinjeni širom sveta ostanu nekažnjeni“, izjavio je Ađijus, prenosi agencija FoNet.

Prema njegovim rečima, od Srbije je zatraženo da Hagu vrati slučajeve članova SRS Vjerice Radete i Petra Jojića, koji su optuženi za nepoštovanje suda, ali je Beograd uložio žalbu. Govoreći o žalbi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, osuđenog zbog genocida na doživotnu robiju i suđenja nekadašnjim rukovodiocima Resora državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, Ađijus je naveo da se presude očekuju sledeće godine.

Glavni tužilac haškog Međunarodnog mehanizma sudova za ratne zločine Serž Bramerc izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije za proteklih pet godina drastično pogoršana situacija vezana za glorifikaciju ratnih zločinaca i poricanje zločina.

Glorifikacija zločinaca i negiranje zločina moraju prestati, poručio je Bramerc, navodeći kako je jedan ministar Vlade Srbije izjavio da je laž da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid, dok je jedan poslanik Skupštine ocenio da se radilo o briljantnoj vojnoj operaciji.

Kako javlja FoNet, Bramerc je potvrdio da je Beograd osigurao punu saradnju u vezi suđenja bivšim čelnicima Resora DB Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatović.

U raspravi koja je usledila nakon govora Anđijusa i Bramerca, jasno se videla politička podela u UN. Više članica Saveta bezbednosti, SAD, Velika Britanija, Francuska, osudili su glorifikovanje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici, ali je predstavnik Rusije ocenio da je Haški tribunal stvorio mit o isključivoj krivici Beograda za ratove na Balkanu.

Moskva zabrinuta za Mladića

Povodom postupka protiv funkcionera SRS Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za nepoštovanje suda i pretnji svedocima, ruski predstavnik je izjavio da Međunarodni mehanizam na taj način pokušava da produži svoj život. Predstavnik Rusije je izrazio zabrinutost za zdravlje Ratka Mladića i dodao da Moskva neće finansirati budžet UN predviđen za delovanje Međunarodnog mehanizma.

Kuburović: Srbija ispunila sve zahteve

Raspravi u NJujorku je prisustvovala i ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, koja je izjavila da je Beograd ispunio sve zahteve haškog Međunarodnog mehanizma sudova za ratne zločine. Ocenila je da je saradnja Srbije sa BiH na visokom nivou, a izrazila nadu da će doći do napretka saradnje sa Hrvatskom.

Ministarka Kuburović je kao „političko“ nazvala pomenuto uslovljavanje napretka Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji saradnjom vezanom za ratne zločine. Mada nije komentarisala pomenuto negiranje genocida i zločina, kao i glorifikovanje zločina, Kuburović je zamerila što su zločini nad Srbima uglavnom ostali nekažnjeni.

Povezani tekstovi