Foto: Stanislav Milojković

U šarenoj, pretežno ljubičastoj jakni, kao hipici, skoro neprepoznatljiv bez odela, utopljen u gužvu oko predstavnica udruženja majki Srebrenice, sa Najsom smo razgovarali upravo usred te gužve nakon izricanja doživotne kazne zatvora Ratku Mladiću, za genocid u Srebrenici i brojne zločine u BiH.

– Ova presuda Mladiću je zadovoljavajuća, sa stanovišta tužilaštva, konzervativna je, pošto nije otišla dalje od onoga što smo već znali, kao i mnoge druge presude Tribunala. Ovaj sud je, kada je Slobodan Milošević preminuo, propustio da se pozabavi daleko važnijim pitanjem, vezom između Beograda i države Srbije sa zločinima počinjenim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kaže Najs za Danas. Kako dodaje, to je verovatno ono što bi žrtve želele da su čule.

– Ipak, žrtve nikada neće dobiti zadovoljavajuću presudu u Haškom tribunalu, kao što je bila nezadovoljavajuća presuda Međunarodnog suda pravde u predmetu BiH protiv SR Jugoslavije, odnosno Srbije i u slučaju Hrvatska protiv Srbije. I ova presuda Mladiću, kao i sve druge presude izbegavaju problem, a to je jako dobro za Srbiju, a ne bi trebalo, naglašava Najs.

Upitan da li je sudsko veće Tribunala prilikom utvrđivanja odgovornosti Mladića mislilo o tome, Najs odgovara: „Zaista nemam pojma o čemu su razmišljali, ali postoji obrazac delovanja Tribunala, odnosno pomaganja Srbiji oko onoga u čemu je Srbija učestvovala, kao i oko onoga u čemu nije učestvovala“.

Na pitanje da objasni svoj stav da je presuda Mladiću konzervativna, Najs ističe za naš list da je razlog taj što u presudi nema ni reči o onome što se u BiH dešavalo od 1992. do 1995. godine, te da se presuda nije bavila događajima i tačnim datumima u vezi sa genocidom u Srebrenici.

– Kada se istoričari budu bavili ovom presudom, koja će biti zapisana u istoriji, i kada budu pisali o tome u svojim istorijskim knjigama, ovi događaji će biti analizirani dan po dan. I onda će se pokazati da je Beograd bio umešan u zločine u Srebrenici, zaključio je Najs.