Žrtve iza stanice "čekao" kamion 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC

Tog kobnog 27. februara 1993. godine, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na železničkoj stanici u Štrpcima u BiH iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti. U oktobru 2018. Apelacioni sud u Beogradu je tek posle tri i po godine potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika VRS za zločin u Štrpcima – Gojka Lukića, Duška i LJubiše Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Svedok Marko Plazinić je rekao da je video kako ljudi obučeni u maskirne uniforme iz dela voza u kojem je on bio, izvode tri muškarca. Dodao je da ne zna šta se desilo sa njima. Prema njegovim rečima, iza zgrade je bio parkiran vojni kamion, ali on ne zna da li su lica izvedena iz voza uvedena u taj kamion.

Svedok Radenko Grujičić, koji je bio kondukter u tom vozu, istakao je da je voz stao u Štrpcima, a da je on izašao posle dva minuta po službenoj dužnosti da vidi šta se dešava. Pitao je dva čoveka u uniformama zašto je voz stao, a jedan od njih mu je repetirao pušku na grudi. Svedok kaže da se mnogo uplašio i da je „osedeo preko noći“. Nije mogao da kaže koliko su lica izveli iz voza, ali je dodao da su sve bili muškarci.

Svedok Željko Šalipur je u to vreme bio pripravnik u policijskoj stanici u Užicu. Krenuo je u policijskoj uniformi za rodni Priboj. Rekao je da su i njega lica u uniformama legitimisala, odnosno da su mu tražili ličnu kartu. Šalipur je naveo da je ozbiljno shvatio situaciju, pa nije mrdao sa svog mesta, ali da je video kako su kroz hodnik voza vodili jednog muškarca.

Dok je sipitivan svedok Zoran Udovičić, klima u sudnici 4 je bila prilično bučna, tako da publika nije bila u mogućnosti da najbolje čuje šta je ovaj svedok rekao. Svedok Vladan Tucović, bio je jedan od mašinovođa u vozu. Rekao je da je grupa maskiranih lica zaustavila voz na 25 minuta. I on je video parkiran kamion iza stanice. istakao je da je u vozu video jednog tamnoputog muškarca.

Za zločin u Štrpcima dosad su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju u Crnoj Gori još 2003. na 15 godina zatvora, dok je Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao krivicu, te je osuđen na pet godina zatvora. Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih.

Naredno suđenje pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazano je za 24. septembar ove godine.

Žrtve zločina u Štrpcima su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Dosad su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

„Šala“ advokata Nebojše Perovića

Advokat Nebojša Perović je pre početka suđenja, dok sudsko veće još nije ušlo u sudnicu, napravio „šalu“ tako što je imitirao obezbeđenje suda, uzviknuši „ustanite, molim“ aludirajući na reči kojima obezbeđenje najavljuje dolazak članova veća i kada su svi prisutni u sudnici u obavezi da ustanu. Tako se skoro cela sudnica „upecala“ na Perovićevu „šalu“ i ustala, a kada mu je obezbeđenje skrenulo pažnju da se nedolično ponaša, on je uzvratio osmehom i rekao da se šalio.