Žrtve skoro 10 godina čekaju sudsku pravdu u Beogradu 1Ilustracija Foto: FoNet Dragan Antonic

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u toku je postupak u predmetu „Ćuška“ protiv bivših pripadnika 177. vojnoteritorijalnog odreda (177. VTO) zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih tokom aprila i maja 1999. godine u selima Ljubenić, Ćuška, Zahać i Pavljane u opštini Peć, kada je ubijeno oko 120 albanskih civila, stotine ljudi proterano u Albaniju, a gotovo sve kuće u ovim selima zapaljene.

U toku postupka utvrđeno je da je 177. VTO bio pod komandom 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, čiji je komandant bio general-major Dragan Živanović.

Iako je suđenje u premetu „Ćuška“ počelo još 20. decembra 2010. godine, ne nazire mu se kraj, pošto je u toku ponovljeno suđenje, pogotovo ako se ima u vidu da su prošle godine održana samo tri glavna pretresa.

Što se tiče Živanovića, protiv njega je Tužilaštvo za ratne zločine 2014. pokrenulo istragu, da bi je 2017. obustavilo.

U Izveštaju o suđenjima za ratne zločine u Srbiji u 2019. godini, FHP detaljno opisuje tok sudskog postupka.

Prvu optužnicu za zločin u Ćuški, Tužilaštvo je podiglo 10. septembra 2010. protiv devet optuženih, kojima se stavljalo na teret da su sa njihovim komandirom, pokojnim Nebojšom Minićem, 14. maja 1999. napali civilno stanovništvo u selu Ćuška i ubili 44 albanska civila.

Za isti zločin, Tužilaštvo je 2011. podiglo optužnicu protiv Zorana Obradovića, Milojka Nikolića, Ranka Momića, Siniše Mišića i 26. septembra 2012. protiv Dejana Bulatovića.

Optužnica je proširena 27. septembra 2012. i za zločine u selima Ljubenić, Pavljane i Zahać. Optuženi se terete i da su 1. aprila 1999. u Ljubeniću ubili najmanje 43 albanskih civila.

Nakon napada na selo Ćuška, optuženi su istog dana u Pavljanu ubili 10 civila, a u selu Zahać najmanje 22 albanska civila.

Tužilaštvo je u decembru 2012. Izmenilo optužnicu kojom je obuhvaćeno 13 optuženih, da bi početkom jula 2013. odustalo od gonjenja Vidoja Korićanina. Takođe, krajem decembra 2012. s jednim optuženim zaključilo sporazum o svedočenju.

Do kraja prvostepenog postupka, Tužilaštvo je još u tri navrata uređivalo optužnicu, tako da je konačno optužnicom bilo obuhvaćeno i silovanje trinaestogodišnje G.N. u Pavljanu.

Viši sud u Beogradu doneo je u februaru 2014. presudu kojom su devetorica optuženih proglašeni krivim i osuđeni na kazne zatvora od dve do 20 godina, dok su dvojica oslobođena optužbi, da bi Apelacioni sud ukinuo tu prvostepenu presudu i predmet vratio na početak.

Ponovljeno suđenje počelo je 8. juna 2015. s tim što je postupak razdvojen u odnosu na Ranka Momića, jer je u bekstvu.

Takođe, s ovim postupkom spojen je postupak koji se vodio protiv Vladana Krstovića, Lazara Pavlovića i Milana Ivanovića u predmetu „Ljubenić“. Krivični postupak protiv Brnovića je obustavljen 2015. jer je preminuo.

Tužilaštvo je potom 22. decembra 2015. podiglo jedinstvenu optužnicu protiv 12 optuženih, da bi 2016. postupak bio obustavljen u odnosu na Dejana Bulatovića zbog zdravstvenih razloga, a 2017. u odnosu na Milojka Nikolića jer je umro.

Tužilaštvo je tokom jula prošle godine podiglo optužnicu i protiv Predraga Vukovića zbog zločina u selima Ljubenić i Ćuška. Zbog toga iz FHP-a ukazuju da će Tužilaštvo morati još jednom da precizira optužnicu kojom bi obuhvatilo sve optužene.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.