Svaki jezik ima svoj ritam, melodiku i dinamiku 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Svaki jezik ima svoj ritam, melodiku i dinamiku 2Veliki broj nuačnih ekspedicija sakupljao je i snimao na pločama ne smo razne govore u najudaljenijim krajevima zemlje, nego je prikupljao i razne melodije.

Kako je Vreme pisalo, tako se došlo do uparivanja melodike koju govor nosi u sebi i same meldoikske kulture jednog naroda.

On i njegov učenik Junker istraživali su jezike iz Afrike, Azije i Evrope.

Nije potrebno razumeti jedan jezik, da bi se omogućilo određivnje njegove karakteristike.

Svaki jezik ima svoj unutrašnji ritam, svoju melodku, svoju dinamiku. To su elementi na osvonvu kojih se može doneti sud o karakteru jednog jezika i o mentalitetu onih jezičnih, odnostno narodnih grupa koje ga stvaraju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Svaki jezik ima svoj ritam, melodiku i dinamiku 3Island: zemlja vulkana, gejzira i leda

Island je veliko ostrvo sa sto hiljada stanovnika na visokom kulturnom stepenu i razvijenom politčkom svešću, piše list Pravda pre 80 godina.

Unutrašnjost ovog ostrva potpuno je prazna, ljudi nisu mogli da se nastane na ovom terenu sastavljenom od vulkanske lave i peščane pustinje, u blizini mnogobrojnih vulkana, glečera i jezera.

Zbog vulkanskog karaktera zemljišta Island je bogat sumporom, toplim prirodnim izvorima, gejzirima. Island ima i dosta uglja.

Jedan sedmina celog ostrva prekrivena je ledom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.