Svetski dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa: Od prvih simptoma do postavljanja dijagnoze prođe preko sedam godina 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Svetski dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa (AS), reumatske zapaljenske bolest kičme i karlice, obeležen je danas u Beogradu, a na konferenciji za novinare upozoreno je da nije svaki bol u leđima isti i da bol koja traje duže od tri meseca može biti znak ankilozirajućeg spondilitisa.

Prvi simptomi AS se ispoljavaju češće kod muškaraca nego kod žena, uglavnom između 18. i 35. godine života. Progresijom bolesti, dolazi do okoštavanja vezivnih struktura i ankiloze zglobova, tako da kičma postaje jedinstven okoštali blok, a neki delovi kičmenog stuba ostaju u fiksnom, nepokretnom položaju.

Tatjana Živanović-Radnić sa Instituta za reumatologiju navela je da je kašnjenje u postavljanju dijagnoze najveći izazov u lečenju te bolesti, dodavši da od prvih simptoma do dolaska kod reumatologa i postavljanja prave dijagnoze u proseku prođe preko sedam godina.

Svetski dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa: Od prvih simptoma do postavljanja dijagnoze prođe preko sedam godina 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kada reumatolozi postave dijagnozu, prvo se propisuje fizikalna terapija i nesteroidni lekovi protiv upale, koji mogu da umanje bol, ali ne deluju na uzrok i progresiju bolesti. Promene na kičmenom stubu mogu se zaustaviti jedino primenom bioloških lekova, koji ciljano blokiraju različite citokine koji učestvuju u procesu upale.

„Zahvaljujući naporima naših zdravstvenih institucija, pacijenti koji boluju od AS već 10 godina imaju priliku da se leče najboljom terapijom u ranoj fazi bolesti“, rekla je redsednica Udruženja za obolele od reumatskih bolesti Mirjana Lapčević.

Svetski dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa: Od prvih simptoma do postavljanja dijagnoze prođe preko sedam godina 3
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ona je istakla da je pored biološke terapije, uz redovno vežbanje, najvažniji preduslov za uspešno lečenje edukacija o bolesti i blagovremeno prepoznavanje simptoma.

Svetski dan borbe protiv AS obeležen je i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu kampanjom „Da li prepoznajete napASt?“, sa ciljem informisanja i edukacije građana o bolesti od koje pate milioni ljudi širom sveta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.