Maraton će se održati 22. marta, na dan rođenja velikog pantomimičara Marsela Marsoa, a u okviru Prve svetske konferencije o pantomimi, koja se održava u Beogradu od 17. do 23. marta.

Prethodna dva maratona, podesća se u saopštenju, donela su preko 50 novih i dopunjenih članaka na Vikipedijama na srpskom i makedonskom jeziku o znamenitim pantomimičarima, predstavama, tehnikama glume i pantomime, organizacijama… Time je značajno poboljšan sadržaj o ovoj temi na najvećoj onlajn enciklopediji, što doprinosi misiji Vikimedije širenja slobodng znanja, ističe se u saopštenju.

Ove godine maraton je deo Prve svetske konferencije o pantomimi, čiji će učesnici, pantomimičari iz celog sveta, nakon predavanja, direktno učestvovati u pisanju i dopuni članaka. Svetska organizacija pantomimičara je obezbedila literaturu kao izvore za pisanje članaka, ali će i sami učesnici konferencije donirati knjige i druge zapise na ovu temu. Očekuje se i oslobađanje fotografija iz celog sveta, kojima bi se ilustrovali članci.

Svetska organizacija pantomimičara deo je GLAM programa Vikimedije Srbije, koji podrazumeva dvosmernu saradnju sa institucijama kulture u cilju povećanja dostupnosti kulturno-istorijskog nasleđa na internetu.

Na maratonu mogu učestvovati svi zainteresovani dobrovoljci, koji žele da nauče kako se uređuje Vikipedija i time prenosi znanje širom sveta.