Trans osobe se u zatvorima smeštaju u paviljone za starije 1

Trans osobe koje služe kaznu u zatvorima u Srbiji ne mogu da traže premešaj u drugi tip kazneno-popravnog zavoda.

To je, između ostalog, rečeno danas tokom onlajn razgovora organizacije Geten povodom Međunarodnog dana akcije i solidarnosti s trans zatvorenicima/ama, koji se obeležava 22. januara.

Kako je objasnila profesorka i pravnica Zorica Mršević, trans žena ne može da bude premeštena u ženski zatvor, i obrnuto, već samo u isti tip zatvora.

Ona je ukazala i na to da trans ženama u srpskim zatvorima nije dozvoljeno da nose žensku odeću, šminku, čak ni noću u ćelijama.

Mršević je podsetila da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija prihvatila stanovište koje zastupa Zaštitnik građana – da trans osobama ne bude uskraćeno pravo na identitet i medicinski tretman.

Međutim, dodala je Mršević, hormoni nisu na pozitivnoj listi medikamentaka koje zatvorska uprava obezbeđuje.

Ona je naglasila i to da trans osoba u zatvorima u Srbiji ima malo, kao i da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ima razumevanja za njih, odnosno za to da trans osobe mogu da budu izložene nasilju i seksualnim pritiscima u zatvorima.

– Smestiti ih u samice nije rešenje, to je u stvari dodatna kazna i udar na psiho-fizičko zrdravlje osobe. Od toga se odustalo u celom svetu pa i kod nas. U srpskim zatvorima za trans osobe ne postoje posebni uslovi, ali se smeštaju u paviljon za starije osobe. Odredi se disketna osoba koja štiti transrodnu osobu, na primer, koja će obavestiti
čuvare ako dođe do napada – ukazala je Mršević.

Jovanka Todorović iz Geten-a, koja je moderirala razgovor sa profesorkom Mršević, ukazala je da su rodno određenje, odluke u vezi sa smeštajem, pristup zdravstvenoj zaštiti, nasilje i seksualno zlostavljanje samo neki od problema koji čine transrodne osobe jednistvenom populacijom za postupanje u zatvorima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.