Foto: VMA

Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević u uvodnoj reči istakao je posebno zadovoljstvo što na skupu, koji se osmi put održava u VMA, tradicionalno kao predavači po pozivu učestvuju svetski stručnjaci iz ove oblasti. Poželeo je dobrodošlicu profesorima Mohamadu Mohtiju iz Univerzitetske bolnice i istraživačkog centra Sent Antoan iz Pariza i profesoru Fransisu Ajuku iz Univerzitetskog medicinskog centra Hamburg Ependorf, koji nemerljivo doprinose razvoju transplantacione hematologije.

Profesor Vukosavljević naglasio je da se transplantacija matičnih ćelija hematopoeze smatra zaštitnim znakom VMA jer su pionirski koraci na polju transplantacione hematologije napravljeni upravo ovde, kao i da impresivan broj godina iskustva i zapaženi rezultati u lečenju hematoloških oboljenja čine VMA ustanovom koja ide u korak sa najvećim svetskim zdravstvenim centrima.

Taj uspeh moguć je, kako je rekao, zahvaljujući kontinuiranom usavršavanju lekara i medicinskog osoblja kako bi pacijentima ne samo iz naše zemlje nego i iz zemalja u regionu bilo pruženo najsavremenije lečenje i mnogima od njih omogućen jedini način za nastavak života.

Skup je pozdravio i predsednik Srpskog lekarskog društva akademik Radoje Čolović i naglasio da odabir tema i ugled domaćih i stranih predavača garantuju uspeh simpozijuma, ali istakao i da su rezultati Klinike za hematologiju VMA kompatabilni sa onima koji se postižu u najboljim evropskim i svetskim ustanovama.

U uvodnom predavanju načelnica Klinike za hematologiju VMA prof. dr Dragana Stamatović podsetila je prisutne na istorijat i rad Klinike dug 45 godina, od osnivanja odeljenja za transplantaciju u novoj ustanovi kroz razvoj transplantacione hematologije pa do najnovijih rezultata od preko 1.100 uspešno izvedenih transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.