Aleksandar Vulin Foto: MOD

Još od početka grejne sezone njima je isključeno grejanje u hotelu Bristol, uprkos tome što tamo žive stari i bolešljivi ljudi, ali i deca. Vojni penzioneri već skoro 30 godina čekaju na trajno rešenje njihovog stambenog pitanja.

– Sa protesta će biti poslati naši zahtevi ministru odbrane i najvažnijim državnim institucijama. Očekujemo da uključe grejanje i da stanari dobiju stanove koji su njima namenjeni. Poštovanje Ustava i zakona od strane Ministarstva odbrane što će vojne beskućnike dovesti u poziciju da posle 27 godina počnu da rešavaju svoje stambeno pitanje – istakli su iz Udruženja vojnih beskućnika Srbije.

Nekadašnja vojna lica sa prostora bivše Jugoslavije su početkom devedesetih godina dobila privremeni smeštaj u nekadašnjem vojnom objektu, hotelu Bristol, do trajnog rešenja njihovog stambenog pitanja. Danas, oni i dalje čekaju na to rešenje, a od početka jeseni ove godine, njih iz hotela iseljavaju zbog izgradnje luksuznog, kontraverznog projekta, Beograda na vodi. Iako je Grad, kako kažu iz udruženja, obezbedio 134 stana za njihov trajni smeštaj, njima je Ministarstvo odbrane ponudilo samo ponovne privremene i neadekvatne smeštaje.

U udruženju veruju da se ministarstvo služi isključenjem grejanja kako bi ih iselilo iz stanova u kojima trenutno borave u Bristolu.

– Od početka grejne sezone do 15. novembra je bio izuzetno topao period sa temperaturama znatno višim od 12 stepeni pa o grejanju niko nije ni razmišljao. Sledi veliki pad temperature kada gradske toplane počinju isporuku grejanja građanima, pa i hotelu Bristol, ali samo do 15 časova. Nakon tog perioda grejanja nema do danas – kazali su iz Udruženja vojnih beskućnika. Oni su se, kako kažu, obraćali Ministarstvu odbrane, ali i ostalim državnim institucijama, ali odgovore nisu dobili.

– Krajem novembra, Udruženje se zbog grejanja pritužbom obratilo Zaštitniku građana, a početkom decembra i povereniku za zaštitu ravnopravnosti. Nema odgovora – ističu iz Udruženja i dodaju da su se stanovnici hotela obratili i JKP Beogradske elektrane 24. decembra tražeći da ih u što kraćem roku obaveste da li je u Bristolu u pitanju kvar na sistemu i da li vojna ustanova Dedinje fakturišu troškove grejanja. Istog dana im je mejlom odgovoreno da oni toplotnu energiju isporučuju do primarne podstanice na nivou objekta, kao i da stanari hotela treba da se obrate VU Dedinje.